Egetræsbord – flagskibet inden for træborde
Plankeborde i eg er en af nutidens hotteste modetrends. En plankes rustikke look giver ethvert hjem et unikt look, da ingen planker er ens. Den vigtigste overvejelse du skal gøre dig, når du overvejer at erhverve sig et plankebord til spiserummet eller stuen er, hvilken sort træ du ønsker at benytte.
En af de bedste sorter af træ at benytte sig af er egetræ. Herunder ser du et udvalg af de mest populære plankeborde i eg.
Timber egetræsbord
Mørkt og unikt
Pris: 11.999 kr.
Dimension: 200x100x74cm
Materiale: Smoked olieret eg
Toke spisebord
Prisbasker!
Pris KUN: 2.999 kr. !
Dimension: 220x95x75cm
Materiale: Smoke olieret eg
Crafty spisebord
Populært valg
Pris: 6.999 kr. (tit på tilbud!)
Dimension: 220x75x95cm
Materiale: Massiv olieret eg
Et massivt egetræsbord til at skabe et fælles samlingspunkt
Plankeborde i eg er oftest massive borde. De rustikke og ofte tykke planker skaber et massivt bord, som I vil opleve kan holde år efter år og generation efter generation. Ved bordet kan I roligt spise, spille og hygge jer, uden at tænke for meget på at passe på bordet ift. skrammer og ridser. De store og massive egeplanker kan nemt holde til.
De findes heller ikke kun i firkantede former. Du kan også få et rundt egetræsbord, hvilket kan passe bedre ind i nogle indretninger – typisk i lidt mindre køkken/alrum og spisestuer, hvor der ikke er behov for der kan sidde mange ved bordet.
Naturligvis bør du huske at behandle og vedligeholde bordet, så det kan fortsætte med at holde sig flot. Egetræets egenskaber og hvordan du sliber, fjerner pletter og ellers behandler og vedligeholder dit egetræsbord kan du læse mere om længere nede.
Egetræbordets egenskaber
Der er flere årsager til, at eg er blevet en af de mest populære træsorter at benytte til møbelfremstilling herhjemme. Den mest åbenlyse årsag er naturligvis plankens flotte udseende, med dens gyldenbrune farve og tydelige åretegninger i træet.
Men udover at være en af de flotteste træsorter, besidder træet også nogle egenskaber, som gør det specielt velegnet at benytte til møbler. Træet har nemlig en rigtig høj hårdhed, som betyder, at der skal meget til for at beskadige træet. Herunder give det buler, eller slå stykker af det.
Hårdheden bliver målt i MPa, som står for megapascal, og er en underkategori inden for trykenheden Pascal. Jo højere tallet er, jo mere hårdfør er træet.
Eg har en hårdhed på 69 MPa, imens douglas gran til sammenligning kun har en hårdhed på 30 MPa, og ask en hårdhed på 76 MPa.
Behandling af egetræsbord – sådan gør du
Når du har med rustikke træborde at gøre, er det vigtigt at behandle dem ordentligt, så de ikke mister deres flotte udseende. At behandle dem ordentligt omfatter blandt andet, at du tørrer egetræsbordet af dagligt med en våd klud (og ikke bruger opvaskemiddel i samme ombæring), og en gang i måneden tilfører bordpladen lidt ekstra.
Lidt ekstra er en gennemgående behandling af træet, med andet end bare en god omgang varmt vand. Du kan enten vælge mellem at oliebehandle, eller sæbebehandle dit egetræsbord. Begge dele gør du for at få bordet til at fremstå fra dets bedste side, og for at få det til at være resistent over for spildte væsker og generelle misfarvninger, der kunne forekomme.
Om du skal vælge den ene eller den anden løsning er helt op til egen personlig præference i forhold til træets udseende. Nogle foretrækker at give træet en gang olie, da de ønsker at træet skal have en gylden, og lettere dunkel, glød. Andre foretrækker en sæbebehandling, da de ønsker en bordplade med lidt mindre ”bid”, og mere mat.
Oliebehandling af egetræsbord
Når du oliebehandler dit egetræsbord, er det vigtigt at du gør det korrekt, og i de rigtige proportioner.
Du starter som regel på bagsiden, hvor du påfører olien med en klud dyppet let i olien, eller med en almen svamp, som kan fordele olien i et jævnt lag.
At tilføre træet olien plejer selve planken indefra, og udfylder de små sprækker der kunne finde på at suge spildte væsker til sig. Olien gør altså som sagt bordet mere resistent over for f.eks. spild af vin, eller kaffe ud over bordet, som kunne være med til at misfarve det.
Normal fremgangsmåde ved oliebehandling er, at du påfører et lag olie af to omgange. Første lag lader du tørre i mindst en halv times tid, før du begynder på at tilføre det næste lag på egetræsplanken. Gentagende påføring sikrer, at alle sprækker er udfyldt, og at egetræsbordet har suget al den olie det kunne.
Efter anden påføring tørrer du bordet af med en fugtig klud som efter daglig brug. Husk at fjerne overskydende olierester, så det ikke laver pletter på bordet.
Du kan som udgangspunkt benytte de fleste typer træolie fra diverse byggemarkeder og farvehandlere, det eneste du skal være særligt opmærksom på er, at olien påføres på langs med grenene, da du i så fald får det bedste resultat.
Video: få generel viden om oliering af træbordplader
Sæbebehandling af plankebord i eg
At sæbebehandle sit egetræsbord kræver lidt mere planlægning end ved brug af olie. Når du sæbebehandler dit egetræsbord, benytter du en liter kogende vand og opløser herefter to spiseskefuld sæbespåner heri. Blandingen piskes herefter let, men skal derefter hvile i et døgn, før den er klar til at blive påført din bordplade.
Du kan med fordel lægge den klud eller svamp, som du har tænkt sig at bruge, i blød i blandingen natten over. Så er du klar til at påføre blandingen med det samme, og er sikker på at den hænger ved kluden eller svampen.
I modsætning til oliebehandlingen, er en sæbebehandling også en lidt mere fysisk proces, da sæben gerne skal gnubbes direkte ned i træet. Din egetræsplanke vil nemlig ikke på samme måde suge sæben til sig, som den har suget olien.
Hæld dog aldrig blandingen direkte på egetræsbordet, da det i så fald kan blive svært at arbejde med, og det vil komme til at svine unødvendigt meget. Dyb bare klud/svamp gentagende gange i sæbeblandingen, og gnub det nænsomt ind i træet.
Ligesom med olien skal du gerne vente en rum tid med at fjerne sæben, men her behøver du ikke vente mere end 10 minutter, før du kan antage at sæben har gjort sit arbejde.
Efter de 10 minutter er gået, bør den overskydende sæbe tørres væk.
Video: se hvordan du overfladebehandler et sæbebehandlet plankebord
Vær opmærksom på disse ting ved sæbebehandling af egetræsbordet
Du skal dog være påpasselig, da de hvide sæbespåner går ind og gør plankens overflade hvidere, så hvis du ønsker en planke med et mørkt udseende, er det ikke den bedste løsning.
Uanset hvad du vælger, er det dog en god idé at påføre disse behandlinger mindst én gang i måneden, og gerne oftere i starten af bordets levetid. Dette skal du gøre, da det er langt bedre at prøve at forebygge misfarvninger, spildte væsker og lignende, frem for at prøve at redde egetræsbordet, hvis skaden allerede er sket.
Desuden er det ved behandlinger vigtigt også at behandle egetræsbordet på undersiden, så vidt muligt. Væsker kan sagtens løbe ned af bordets kanter og forværre egetræets tilstand på undersiden.
Korrekt behandling af dit egetræsbord vil sørge for, at det fremstår rigtig pænt i mange år ud i fremtiden.
Vi håber at denne guide kan være dig behjælpelig, når du skal vælge dit næste plankebord i form af et smukt egetræsbord eller vedligeholde det eksisterende du har.
Hvilken slags former, kommer egetræsborde i?
Den mest udbredte form for egetræsborde er et firkantet bord. Men du kan faktisk også få bordet i en rund form. Det kan eksempelvis være en god idé, hvis du har et mindre køkken eller spiserum. Du skal dog være opmærksom på, at der typisk ikke kan sidde ligeså mange personer ved bordet, hvis det er rundt.
Hvordan plejer jeg mit egetræsbord?
Det er vigtigt, at du dagligt tørrer dit egetræsbord af med en våd klud. Kluden må ikke have opvaskemiddel på sig. Derudover bør du månedligt foretage en mere dybdegående behandling af selve træet. Behandlingen kan foretages med enten olie eller sæbe. Den dybdegående behandling er nødvendig, hvis bordet skal gøres resistent over for blandt andet spildte væsker og misfarvninger.
Hvordan oliebehandler jeg mit egetræsbord?
Hvis du vælger at behandle dit egetræsbord med olie, er det vigtigt, at du udfører behandlingen korrekt. Du skal starte behandlingen på bagsiden af bordet, hvor du påfører olien i et jævnt lag. Du kan anvende en pensel eller svamp til formålet. Du bør påføre bordet to omgange af oliebehandlingen. Når du har givet bordet første lag, lader du det tørre i en halv time. Herefter er det klar til anden omgang. Efter anden omgang bør du tørre bordet med en fugtig klud. Det er vigtigt, at du fjerner overskydende olierester. Ellers kan det lave pletter på bordet.
Hvordan sæbebehandler jeg mit egetræsbord?
Først skal du tage en liter kogende vand. Heri opløser du to spiseskefulde sæbespåner. Du skal piske blandingen let og herefter lade den hvile i et døgn. Du bør putte den klud eller svamp, som du skal bruge til behandlingen, ned i spanden. 24 timer efter kan du påbegynde selve sæbebehandlingen. Du skal gnubbe sæben nænsomt ned i træet. Herefter skal du vente i 10 minutter. Derefter skal du tørre den overskydende sæbe væk. Husk, at du må aldrig hælde sæbeblandingen direkte ned på bordet. I stedet skal du blot dyppe svampen eller kluden i blandingen.
Plankebord eg
God fornøjelse!
Mere inspiration og viden: