Egeplanker – det populære valg

Blandt de mange trætyper som kan finde anvendelse, når man vil konstruere et plankebord er eg en af de første, man vil støde på. Og det er der god grund til. Egetræs primære kvaliteter er nemlig at finde i materialets tunghed, hårdhed slidstyrke og holdbarhed.

Så ønsker du et plankebord som skal overleve flittig anvendelse eller hårde betingelser, så er egeplanker et oplagt valg til dit plankebord. Med et tungt og hårdt materiale som eg vil du virkelig have mulighed for at gøre plankebordet til rummets tyngdepunkt, og tilføje et møbel som kan overleve en livstid til dit hjem.

 

Hvordan ser et plankebord i eg ud?

Plankeborde er nærmest definitivt rustikke, og giver hjemmet et møbel som drager øjet uden at være prangende. De udstråler en naturlig skønhed i sine grove linjer og medfødte nuancer. Og netop disse kvaliteter gør egetræsplanker specielt velegnede, når man vil konstruere et plankebord. Men udover sit smukke og stærke fysiske udtryk, har denne træsort også egenskaber som gør et plankebord i egetræsplanker ekstra hårdført.

Se udvalget af egetræsborde på vores side her.

En af de ting som gør at eg kan adskille sig fra andre træsorters udseende er, at det kan have tendens til at danne vanris. Vanris er små sidegrene som har groet på træets stamme, og som vil være synlige som små pletter på egetræsplankerne. Har et stykke egetræ for meget vanris anvendes det dog ikke som byggemateriale, og du vil derfor ikke finde egetræ med meget vanris, når du handler egeplanker.

Hvorfor anvende egetræsplanker?

Egetræ har en naturlig resistens mod både svamp og insekter. Træet indeholder nemlig garvesyrer som giver det god beskyttelse og er med til at give træet sin modstandsdygtighed. Det er på mange måder en stabil træsort med mange anvendelser som gør det perfekt til bygningsværker, som møbler. Egens kvaliteter har dog også gjort det til en favorit indenfor skibsbyggeri, da træets struktur ikke lukker vand ind i træet. Det har naturligvis været en stor fordel for værfter verden over. Blot endnu en fordel ved de flotte egeplanker.

Læs også vores guide om plankegulve her.

Hvordan sæbebehandler man egetræsplanker?

Når man vil give sit egetræsplankebord en sæbebehandling, er der et par ting man bør have i mængde:

  • De sæbespåner man anvender til at lave sæbeblandingen skal fordeles med 25 gram per liter lunkent vand. Det er i hvert fald en god tommelfingerregel at anvende disse opblandingsforhold.
  • Sørg for at omrøre blandingen godt, til du står med en grødlignende substans.
  • Det er vigtigt, at det vand du anvender til at lave sæbebehandlingen har været kogt op før anvendelse. Det sikrer nemlig, at du undgår kalkaflejringer i egeplankernes porer og giver det et afdæmpet udseende.
  • Ydermere vil en sæbebehandling forårsage at træet rejser sig, så at sige. Det vil sige, at du bør give træet en nedpudsning med korn 240 sandpapir. Selvfølgelig i årenes retning.

Kan oliebehandlet egetræ sæbebehandles?

Hvis du ønsker at sæbebehandle egetræsmøbler som har fået en oliebehandling forinden, er du nødt til at slibe oliebehandlingen bort, før du giver dig i kast med en sæbebehandling. Det er dog ikke en umulig proces, det kræver bare lidt tålmodighed og gåpåmod.

Plankegulv

Plankegulv

Hvis du er på udkig efter et nyt plankegulv, så er der rigtig mange muligheder at vælge imellem. Dette er særligt i forhold til de...

U-bordben

  U bordbenene er et alternativ til de fire fritstående Bordben er ej at forglemme, når man står og skal lave sit nye plankebord. Der er...

DIY bordben

  DIY bordben – gør-det-selv og få det bedste resultat Når du skal ud at købe et bord, tænker du nok typisk på bordpladens udseende, og...

Skrå bordben

Derfor er skrå bordben til plankeborde en god mulighed Har du forelsket dig i et skønt plankebord, så er du bestemt ikke den eneste. Plankeborde...

Bordbukke

Bordbukke til plankebordet Et spisebord er et af de mest centrale møbler i hjemmet. Det er her man samles og hygger, spiser, og spiller spil....

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar
Indtast venligst dit navn her