Egeplanker – det populære valg

Blandt de mange trætyper som kan finde anvendelse, når man vil konstruere et plankebord er eg en af de første, man vil støde på. Og det er der god grund til. Egetræs primære kvaliteter er nemlig at finde i materialets tunghed, hårdhed slidstyrke og holdbarhed.

Så ønsker du et plankebord som skal overleve flittig anvendelse eller hårde betingelser, så er egeplanker et oplagt valg til dit plankebord. Med et tungt og hårdt materiale som eg vil du virkelig have mulighed for at gøre plankebordet til rummets tyngdepunkt, og tilføje et møbel som kan overleve en livstid til dit hjem.

Vi har fundet plankeshop.dk, som er nogle af de få producenter og forhandlere til private i Danmark af kvalitets egeplanker, som du kan behandle og finpudse, præcis som du ønsker.

Her får du priser der lyder på bare 400 kr./m eller hele planker på 260cm til kun 900 kr. Det bliver ikke meget billigere for nogle helt unikke, rå og lækre planker til plankebordet.

Rå og helt unikke gør-det-selv egeplanker fra plankeshop

Plankeshop egetræsplanker

Rå og unikke

Pris: 400 kr./ eller planker på 260cm til kun 900 kr.

Dimension: pr. meter eller planker på 260cm

Træsort: Egetræ

Miniguide til køb og behandling af egetræsplanker fra plankeshop.dk

Ved køb af egetræsplanker tilbyder plankeshop.dk opskæring på mål, samt kantskærring.

De anbefaler at man tager det overskydende træ med, da dette kan benyttes til samlinger på bordet, eller evt. småreparationer.

Hvis man ønsker at bygge et bord af andre blødere træsorter, kan det også anbefales at bruge egetræ til at samle og holde styr på bordet, som alternativ til metalskinner eller lign.

Bordpladeolie

Valg af bordpladeolie er naturligvis meget individuelt ift. farver på bordet.

De anbefaler dog helt klart “Junckers rustik bordpladeolie”, og her nævner de; en ting er sikkert med olie, du kan kun give dit bord for lidt.

Når bordet er færdigbehandlet, behøver det pleje 1-2 gange om året.

Vask bordet helt ned med grundrens og lad det tørre. Giv det derefter behandling med Linolie som er et naturprodukt, og derfor velegnet til spiseborde.

 

Hvordan ser et plankebord i eg ud?

Plankeborde er nærmest definitivt rustikke, og giver hjemmet et møbel som drager øjet uden at være prangende. De udstråler en naturlig skønhed i sine grove linjer og medfødte nuancer. Og netop disse kvaliteter gør egetræsplanker specielt velegnede, når man vil konstruere et plankebord. Men udover sit smukke og stærke fysiske udtryk, har denne træsort også egenskaber som gør et plankebord i egetræsplanker ekstra hårdført.

Se udvalget af egetræsborde på vores side her.

En af de ting som gør at eg kan adskille sig fra andre træsorters udseende er, at det kan have tendens til at danne vanris. Vanris er små sidegrene som har groet på træets stamme, og som vil være synlige som små pletter på egetræsplankerne. Har et stykke egetræ for meget vanris anvendes det dog ikke som byggemateriale, og du vil derfor ikke finde egetræ med meget vanris, når du handler egeplanker.

Hvorfor anvende egetræsplanker?

Egetræ har en naturlig resistens mod både svamp og insekter. Træet indeholder nemlig garvesyrer som giver det god beskyttelse og er med til at give træet sin modstandsdygtighed. Det er på mange måder en stabil træsort med mange anvendelser som gør det perfekt til bygningsværker, som møbler. Egens kvaliteter har dog også gjort det til en favorit indenfor skibsbyggeri, da træets struktur ikke lukker vand ind i træet. Det har naturligvis været en stor fordel for værfter verden over. Blot endnu en fordel ved de flotte egeplanker.

Læs også vores guide om plankegulve her.

Hvordan sæbebehandler man egetræsplanker?

Når man vil give sit egetræsplankebord en sæbebehandling, er der et par ting man bør have i mængde:

  • De sæbespåner man anvender til at lave sæbeblandingen skal fordeles med 25 gram per liter lunkent vand. Det er i hvert fald en god tommelfingerregel at anvende disse opblandingsforhold.
  • Sørg for at omrøre blandingen godt, til du står med en grødlignende substans.
  • Det er vigtigt, at det vand du anvender til at lave sæbebehandlingen har været kogt op før anvendelse. Det sikrer nemlig, at du undgår kalkaflejringer i egeplankernes porer og giver det et afdæmpet udseende.
  • Ydermere vil en sæbebehandling forårsage at træet rejser sig, så at sige. Det vil sige, at du bør give træet en nedpudsning med korn 240 sandpapir. Selvfølgelig i årenes retning.

Kan oliebehandlet egetræ sæbebehandles?

Hvis du ønsker at sæbebehandle egetræsmøbler som har fået en oliebehandling forinden, er du nødt til at slibe oliebehandlingen bort, før du giver dig i kast med en sæbebehandling. Det er dog ikke en umulig proces, det kræver bare lidt tålmodighed og gåpåmod.

azobetrae planker

Azobetræ planker

  Azobetræ planker – holdbarhed og slidsikkerhed i særklasse Hvis du er på udkig efter en yderst holdbar og slidstærk træsort til dit plankebord, er azobetræ...
elm

Elme træ – et af de smukkeste træsorter til plankeborde

Elmetræet er en storfavorit, når der skal udvælges træmateriale til plankeborde. Og det er ikke uden grund. Elmetræets store popularitet skyldes, at træsorten har...
ahorn trae

Ahorn træ – når du gerne vil have et lyst og...

Ahorntræet er blandt de lyseste træsorter. Derfor er træet også et oplagt valg, hvis du gerne vil have et plankebord, der hjælper med at...
ask træ

Ask træ – en af de stærkeste og smukkeste

Ask er en træsort, som findes i de danske skove. Faktisk er der på nuværende tidspunkt ca. 13.000 ha jord i Danmark med asktræer....

Værd at vide om egetræ

Eg er et smukt og majestætisk træ, der i Europa har spillet ind i myter, sagn og religion i mange tusinde år. I dag...
5/5 - (2 votes)

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar
Indtast venligst dit navn her