Egeplanker – det populære valg

Blandt de mange trætyper som kan finde anvendelse, når man vil konstruere et plankebord er eg en af de første, man vil støde på. Og det er der god grund til. Egetræs primære kvaliteter er nemlig at finde i materialets tunghed, hårdhed slidstyrke og holdbarhed.

Så ønsker du et plankebord som skal overleve flittig anvendelse eller hårde betingelser, så er egeplanker et oplagt valg til dit plankebord. Med et tungt og hårdt materiale som eg vil du virkelig have mulighed for at gøre plankebordet til rummets tyngdepunkt, og tilføje et møbel som kan overleve en livstid til dit hjem.

Vi har fundet plankeshop.dk, som er nogle af de få producenter og forhandlere til private i Danmark af kvalitets egeplanker, som du kan behandle og finpudse, præcis som du ønsker.

Her får du priser der lyder på bare 400 kr./m eller hele planker på 260cm til kun 900 kr. Det bliver ikke meget billigere for nogle helt unikke, rå og lækre planker til plankebordet.

Rå og helt unikke gør-det-selv egeplanker fra plankeshop

Plankeshop egetræsplanker

Rå og unikke

Pris: 400 kr./ eller planker på 260cm til kun 900 kr.

Dimension: pr. meter eller planker på 260cm

Træsort: Egetræ

Miniguide til køb og behandling af egetræsplanker fra plankeshop.dk

Ved køb af egetræsplanker tilbyder plankeshop.dk opskæring på mål, samt kantskærring.

De anbefaler at man tager det overskydende træ med, da dette kan benyttes til samlinger på bordet, eller evt. småreparationer.

Hvis man ønsker at bygge et bord af andre blødere træsorter, kan det også anbefales at bruge egetræ til at samle og holde styr på bordet, som alternativ til metalskinner eller lign.

Bordpladeolie

Valg af bordpladeolie er naturligvis meget individuelt ift. farver på bordet.

De anbefaler dog helt klart “Junckers rustik bordpladeolie”, og her nævner de; en ting er sikkert med olie, du kan kun give dit bord for lidt.

Når bordet er færdigbehandlet, behøver det pleje 1-2 gange om året.

Vask bordet helt ned med grundrens og lad det tørre. Giv det derefter behandling med Linolie som er et naturprodukt, og derfor velegnet til spiseborde.

 

Her finder du et dansk plankebord i eg 

Hvordan ser et plankebord i eg ud?

Plankeborde er nærmest definitivt rustikke, og giver hjemmet et møbel som drager øjet uden at være prangende. De udstråler en naturlig skønhed i sine grove linjer og medfødte nuancer. Og netop disse kvaliteter gør egetræsplanker specielt velegnede, når man vil konstruere et plankebord. Men udover sit smukke og stærke fysiske udtryk, har denne træsort også egenskaber som gør et plankebord i egetræsplanker ekstra hårdført.

Se udvalget af egetræsborde på vores side her.

En af de ting som gør at eg kan adskille sig fra andre træsorters udseende er, at det kan have tendens til at danne vanris. Vanris er små sidegrene som har groet på træets stamme, og som vil være synlige som små pletter på egetræsplankerne. Har et stykke egetræ for meget vanris anvendes det dog ikke som byggemateriale, og du vil derfor ikke finde egetræ med meget vanris, når du handler egeplanker.

Hvorfor anvende egetræsplanker?

Egetræ har en naturlig resistens mod både svamp og insekter. Træet indeholder nemlig garvesyrer som giver det god beskyttelse og er med til at give træet sin modstandsdygtighed. Det er på mange måder en stabil træsort med mange anvendelser som gør det perfekt til bygningsværker, som møbler. Egens kvaliteter har dog også gjort det til en favorit indenfor skibsbyggeri, da træets struktur ikke lukker vand ind i træet. Det har naturligvis været en stor fordel for værfter verden over. Blot endnu en fordel ved de flotte egeplanker.

Læs også vores guide om plankegulve her.

Hvordan sæbebehandler man egetræsplanker?

Når man vil give sit egetræsplankebord en sæbebehandling, er der et par ting man bør have i mængde:

  • De sæbespåner man anvender til at lave sæbeblandingen skal fordeles med 25 gram per liter lunkent vand. Det er i hvert fald en god tommelfingerregel at anvende disse opblandingsforhold.
  • Sørg for at omrøre blandingen godt, til du står med en grødlignende substans.
  • Det er vigtigt, at det vand du anvender til at lave sæbebehandlingen har været kogt op før anvendelse. Det sikrer nemlig, at du undgår kalkaflejringer i egeplankernes porer og giver det et afdæmpet udseende.
  • Ydermere vil en sæbebehandling forårsage at træet rejser sig, så at sige. Det vil sige, at du bør give træet en nedpudsning med korn 240 sandpapir. Selvfølgelig i årenes retning.

Kan oliebehandlet egetræ sæbebehandles?

Hvis du ønsker at sæbebehandle egetræsmøbler som har fået en oliebehandling forinden, er du nødt til at slibe oliebehandlingen bort, før du giver dig i kast med en sæbebehandling. Det er dog ikke en umulig proces, det kræver bare lidt tålmodighed og gåpåmod.

Woodfront.dk: din guide til et køkken i træ

Woodfront er en virksomhed, der specialiserer sig i at fremstille og tilbyde skræddersyede løsninger til køkkener. Virksomheden kombinerer snedkerhåndværk med IKEA-moduler, hvilket giver kunderne...

Værkstedsbordet – hjertet i ethvert værksted

Et værkstedsbord spiller en afgørende rolle i ethvert værksted. Det er her, kreativiteten folder sig ud, innovation tager form, og håndværksmæssige projekter bliver til...

Lej en Food Truck til Din Næste Begivenhed

Planlægger du en fest, event eller måske en virksomhedsudflugt? Overvej at leje en food truck til at tilføje en unik og spændende dimension til...

Stort udvalg af sofaer

Når det kommer til køb af nye sofaer, er der mange vigtige overvejelser at tage højde for. Fra dine behov og præferencer til rummets...

Sportsundertøj: Den ultimative guide til at vælge det rette undertøj til...

Når det kommer til træning, er det vigtigt at have det rette udstyr, der kan hjælpe...

5/5 - (2 votes)

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar
Indtast venligst dit navn her