Mørkt eller lyst plankebord – hvad skal du vælge?

Når man skal vælge plankebord, er det relevant om træsorten skal være mørk eller lys. Ud over udseendets fremtoning har det både sine fordele og ulemper, alt efter om det er et mørkt eller lyst træ, der er tale om. Læs med her, og bliv mere sikker på, hvilken nuance din bordplade skal have.

Det mørke plankebord

En bordplade i mørkt træ er smuk og stilet, og passer godt til store rum, da bordet er meget fremtrædende. Det mørke plankebord kan bære et helt rum, og man kan med fordel holde indretningen i lokalet simpel, så de mørke planker kommer til deres ret.

Plankerne udstråler, med deres markante og rustikke åretegninger, en vis luksus, hvilket egner sig perfekt til det kvalitetsbevidste hjem.

Massive bordben passer godt til den mørke bordplade, da det støtter op om det kraftige udseende bordet har, og sikrer et harmonisk bord.

Det anbefales, at man vælger en mørk bordplade, hvis gulvet i rummet er lyst. Således skaber man en flot kontrast.

Et taknemmeligt bord

Det er meget anvendeligt at bruge denne det mørke bord som spisebord, da det mørke træ er meget taknemmeligt, hvis man f.eks. spilder mad eller drikke. Dette er særligt relevant, hvis man er en børnefamilie, der gerne vil have et smukt, men praktisk spisebord.

Lever det mørke plankebord op til dine behov, ville et godt valg være en af disse elegante træsorter:

  • Valnød
  • Mahogni
  • Sort/mørk eg
  • Jatoba
  • Wenge

Det lyse plankebord

Et lyst plankebord har straks et helt andet udtryk. De lyse planker er knapt så opsigtsvækkende, og der er med denne type bord flere indretningsmuligheder.

Bordet fungerer godt i både små og store rum. Det egner sig perfekt til det lille rum, da rummet ikke kommer til at virke mindre end det er. Hvis man derimod vælger en lys bordplade til et større rum, kan man virkelig understrege den minimalistiske stil.

Vedligeholdelse af lyse træsorter

De lyse planker kan være sarte og kræver mere vedligeholdelse end de mørke. Det gode ved træborde er dog, at de kan slibes og oliebehandles et utal af gange, og de bliver oftest mere charmerende for hver gang.

Det smukke ved de lyse træsorter er, at åretegningen står tydeligt frem, da denne er en smule mørkere en selve træet.

Lyder et lyst plankebord som det rette valg for dig, skal du kigge efter træsorter såsom:

  • Lys eg
  • Ahorn
  • Bøg
  • Fyr
  • Ask

Find rundt rundt plankebord online

Hvornår bør jeg vælge et mørkt plankebord?

Et mørkt plankebord egner sig godt til rum, der er forholdsvis store. Bordpladen stjæler nemlig opmærksomheden – så at sige. Hvis du gerne vil have en minimalistisk og simpel indretning, kan du med fordel vælge en mørk bordplade, da opmærksomheden vil blive ledt hen på bordpladen. Særligt, hvis gulvet i rummet er lyst, kan det være en fordel med en mørk bordplade til at skabe en flot kontrast.

Hvornår bør jeg vælge et lyst plankebord?

Et lyst plankebord er en mere diskret løsning. Derfor passer det også ind i de fleste rum. Du kan med fordel også anvende det i et lille rum. Her vil det ikke få rummet til at fremstå mindre end det i realiteten er. Hvis du i stedet ønsker at placere bordet i et større rum, vil du få et meget minimalistisk udtryk. Det harmonerer også rigtig fint med stilen i mange danske hjem.

Hvilke træsorter anvendes til mørke plankeborde?

Hvis du beslutter dig for at købe et mørkt plankebord, vil du typisk kunne vælge mellem følgende træsorter; valnød, mahogni, sort eller mørk eg, jatoba eller wenge. Du har altså mulighed for at vælge blandt flere robuste og flotte træsorter. Derfor bør du også kunne finde en træsort, der harmonerer med den øvrige stil i dit hjem.

Hvilke træsorter anvendes til lyse plankeborde?

Hvis du gerne vil have et lyst plankebord, har du oftest mulighed for vælge blandt de følgende træsorter; lys eg, ahorn, bøg, fyr eller ask. Hvis du i forvejen har træmøbler i det rum, hvor plankebordet skal stå, kan det være en fordel at vælge et plankebord i samme slags træ. På den måde matcher det hele så fint. Det giver et pænt og harmonisk udtryk i rummet.

 

4/5 - (1 vote)

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar
Indtast venligst dit navn her