Rustikke planke spiseborde

Planke spiseborde er blevet rigtig populære den seneste tid, grundet deres rustikke look og evne til at bryde kontrasterne i et ellers moderne hus eller lejlighed. Når man har erhvervet sig et planke spisebord skal det vedligeholdes, og man skal have påsat nogle ben til spisebordet, der desuden passer til hjemmets øvrige inventar, hvilket er emner der bliver behandlet her.

Se 3 glimrende bud på lækre spiseborde herunder og endnu flere længere nede!

Cannes spisebord

Mørkt og unikt

Pris: 9.899 kr.

Dimension: 220x100cm

Materiale: Smoked olieret eg

Montpellier spisebord

Prisbasker!

Pris: 4.699 kr.

Dimension: 200x95cm

Materiale: Smoke olieret eg

True spisebord

Populært valg

Pris: 7.499 kr. (tit på tilbud!)

Dimension: 200x95cm

Materiale: Massiv olieret eg

Hvilke trætyper bruger man til planke borde?

Når man skal vælge sit planke spisebord er det vigtigt at gøre op med sig selv, hvilken træsort man ønsker at have i hjemmet. De mest populære træsorter er hhv. egetræ og douglasgrantræ til de rustikke typer planke bord. Egetræsbordet har en flot gyldenbrun farve og man kan tydeligt se åretegningerne i træet, imens douglasgranen er mere rødlig og ikke er så hårdt som egetræet.

Hårdheden siger noget om, hvor nemt det er at slibe, og hvor let det får mærker efter slag. Egetræet er væsentligt hårdere end douglasgrantræet, og får derfor ikke så nemt synlige mærker, hvis det har fået en hårdhændet behandling. Til gengæld er det meget sværere at slibe, og det kan tage mange timer at slibe en egetræsbordplade tilstrækkeligt.

På forsiden viser vi en masse forskellige typer af plankeborde – se dem her.

Find de rigtige ben til spisebordet

Man kan have fået det flotteste planke spisebord i verden, men lige lidt hjælper det, hvis dine ben til bordet slet ikke passer ind i stilen. Det er derfor vigtigt at reflektere over, hvilke ben der passer bedst til det nye bord, og hvilken stil man ønsker i hjemmet.

Typisk er sorte bordben et godt valg, da de skaber en flot kontrast til det brune træ, og man ser derfor sjældent bordben til planke spiseborde i andre farver. Endvidere er designet af bordbenene også vigtigt, hvor mange vælger en løsning med en plade påsat to ben, som går skråt ud til hver side, i stedet for de traditionelle fire enkeltstående ben.

Træbehandling til vedligeholdelse

Det siger sig selv, at man er nødt til at vedligeholde planke spisebordet på en anderledes måde end ved et spisebord i højglans. Træet skal have pleje, så det beholder sin flotte farve, og ikke falmer. Til det formål kan man benytte sig af et oliepleje produkt, såfremt ens planke bord er oliebehandlet, eller bruge en gulvsæbe, hvis bordet er blevet sæbebehandlet inden du modtog det.

Ved benyttelse af oliepleje, bliver overfladen typisk smuds- og vandafvisende, imens du får stort set de samme egenskaber ved brug af gulvsæbe på bordet. Gulvsæben mætter træets porer og beskytter effektivt mod spildte væsker.

Hvilke træsorter bruges der typisk til plankespisebord?

De mest almindelige træsorter, der anvendes til plankespisebord, er egetræ og douglasgrantræ. Egetræ har en flot og gylden brun farve. Her du kan også se åretegningerne i træet, hvilket giver et mere naturligt og rustikt udtryk. Douglasgrantræ har derimod en flot rødlig farve, hvilket kan give et mere varmt udtryk i rummet. Derudover er egetræet mere robust og bliver ikke så let mærket af eventuelle slag. Til gengæld er douglastræet nemmere at slibe. Hvis du eksempelvis har børn, kan det derfor være en god idé at overveje et bord af egetræ på grund af dets hårdhed.

Find den slags rundt sildebensbord der passer til din stil

Hvilken slags ben skal jeg vælge til mit plankespisebord?

De fleste folk vælger sorte bordben til deres plankespisebord. Uanset, om du har et lyst eller mørkt plankespisebord, vil de sorte ben passe godt dertil. Men det er naturligvis en smagssag, og nogle vælger også ben, der er af samme farve og materiale som bordpladen. Du bør også overveje selve designet af bordbenene. Du har mulighed for at få de traditionelle fire bordben, men mange vælger også to ben, som går skråt ud til begge sider af bordet. Det er igen en personlig smagssag.

Hvordan skal jeg pleje mit plankespisebord?

Når du køber et spiseplankebord, er det vigtigt, at du også plejer og vedligeholder bordet. Kun på den måde kan det beholde sin flotte farve. Når du skal pleje dit bord, vil det typisk foregå ved enten en sæbebehandling eller en oliebehandling. Det kommer an på, hvordan bordet er blevet behandlet, før du modtog det.

4.7/5 - (3 votes)

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar
Indtast venligst dit navn her