Den nordiske indretningsstil har i de senere år særligt forsøgt at få naturen ind i hjemmet. Den ellers minimalistiske stil bliver mødt af grove materialer, lammeskind i lædermøbler og naturfarver. Særligt træet er blevet et vigtigt materiale, og plankebordene er blevet et næsten uundværligt møbel i de nordiske hjem.

Drømmer du om et hjem, der inkorporerer naturen på en stilet måde, så er det rustikke plankebord lige noget for dig. De grove planker bevarer naturens autenticitet og giver det stilrene hjem en rå charme. Med naturen inden døre er der ikke langt til den hygge, vi er så stolte af i det kolde nord.

Hvad kendetegner det rustikke plankebord?

Det rustikke træbord er kendetegnet ved at have et ubehandlet look, en grov overflade og patina. Man skal gerne kunne se, at træet har levet. Revner, knaster og tydelige åre er typiske karakteristika, men det rustikke spektrum er stort, og det er forskelligt, hvordan forhandlerne tolker det rustikke look.

Nogle træborde fås så ubehandlede som muligt. Den rå overflade står med alle sine smukke mærker, indhak og måske søm i. Det kommer alt sammen an på udformningen af træet, når det skæres, hvor træet kommer fra, og hvor meget producenterne bearbejder træet. Nogle vælger fyr, mens andre også vælger borde i eg, som kendetegner den rå natur og dermed et rustikt look. Se evt. udvalget af plankeborde i eg på vores side her.

Genbrugstræ er særligt godt til at få det rustikke udseende frem, fordi det netop er blevet brugt før og har modstået meget inden det blev til et spisebord. På den anden side kan det rustikke udseende også sagtens skabes fra nyt træ. En stor, ubehandlet bordplanke med grove ben giver også et indtryk af noget råt, der skaber en smuk kontrast til moderne stole i metal.

Hvordan passer det rustikke plankebord i indretningen?

Fælles for rustikke planker er, at de bevarer det naturlige udseende og ofte er lavet af tykke, grove planker. Et rustikt bord er derfor rigtig godt, hvis man ønsker et bord, der har en historie og tager skovens historie med indenfor. Med det rustikke look handler det ikke om at gemme væk, men tværtimod at vise frem og stå ved, hvor træet kommer fra.

I et idyllisk og harmonisk hjem kan det være en rigtig god idé at få noget råt ind i rummene. Det rå udtryk skaber en flot kontrast til det polerede og giver en varme til rummet. Træ er rigtig godt til at skabe en hyggelig atmosfære, og når man samles omkring et bord, uanset om det er et spisebord, et skrivebord eller et konferencebord, så er bordet i sig selv med til at påvirke den atmosfære, der er i rummet. Dit valg af bord er altså ikke ligegyldigt, så tænk over, hvilken stemning, du ønsker i rummet.

Et rustikt plankebord er et stort møbel og kræver plads. Derfor skal du også tænke på ikke at have alt for voldsomme møbler i samspil med dit spisebord. Tænk i stedet over kontrasterne og giv rum og luft til dit bord. Kombinér materialer og sammensæt træ med metal eller pels.

I en travl og hektisk hverdag, hvor mange af os befinder os i byerne, er det en fryd at vende tilbage til et hjem, der har budt naturen indenfor. Skal det også gælde dit hjem?

Hvad er et rustikt plankebord?

Et rustikt plankebord er et bord, der består af en bordplade, der er lavet af planker af træ, med bordben eller understel af træ eller metal. Plankerne kan være lavet af forskellige træsorter, og de kan være mere eller mindre rå. Generelt kan man sige, at bordet har et råt og naturligt look. Bordene kan fås eller laves i forskellige former og størrelser.

Hvad kan et rustikt plankebord bruges til?

Det mere eller mindre rå plankebord kan have mange funktioner. Afhængigt af størrelsen og højden kan det for eksempel bruges som: sofabord, spisebord, skrivebord, arbejdsbord, konferencebord, natbord, køkkenbord, afsætningsbord, cafébord osv. Der er så at sige ingen begrænsninger på, hvordan et rustikt plankebord kan bruges. Det kan bruges som alle andre borde.

Hvad kan kombineres med et rustikt plankebord?

Indretningsmæssigt er et rustikt plankebord meget taknemmeligt. Det kan nemlig kombineres med stort set alle andre stilarter. Selv i en meget strømlinet indretning kan et råt plankebord være det, der bryder stilen på sin meget autentiske og charmerende måde. Det er med til at bringe noget natur og noget hygge ind i ethvert hjem eller på enhver arbejdsplads. Selv om du trænger til forandring og skifter ud i møblementet og farverne, så kan du sagtens beholde dit plankebord.

Hvilken stemning skaber man med et rustikt plankebord?

Det naturlige og rå look, som et rustikt plankebord byder ind med, er med til at skabe en hyggeligt stemning. Det repræsenterer noget natur, og det bryder en mere ensrettet og stilfund indretning. Bring et stykke af naturen indenfor i hjemmet eller på arbejdspladsen, og stemningen bliver positivt påvirket af det. Det scorer højt på hyggebarometeret i hjemmet, i sommerhuset, på caféen, på restauranten og så videre.

Hvor kan et rustikt plankebord bruges?

Det rustikke plankebord kan bruges i ethvert rum i hjemmet. Det kan også bruges på en arbejdsplads, hvor det både kan være et skrivebord, et arbejdsbord, et mødebord eller et sofabord. På restauranten, på baren og på caféen er det et både praktisk og hyggeligt bord, som gæsterne gerne vil sidde rigtig længe ved. Et plankebord kan praktisk talt bruges overalt.

Kan man bruge genbrugstræ til et rustikt plankebord?

Genanvendt træ er helt perfekt at bruge til at bygge et rustikt plankebord af. Det har allerede noget patina, som giver bordpladen noget ekstra charme. Det kan være forskellige brugstegn, som gør bordet mere casual og hyggeligt. Det er samtidig en bæredygtig løsning, da der er tale om genbrug. Kan du opdrive det helt rigtige genbrugstræ, så er det bare at få lavet et plankebord af det. Du kan også kontakte en håndværker og overlade opgaven til ham eller hende.

Hvad koster et rustikt plankebord?

Priserne for rustikke plankeborde varierer ret meget. Generelt kan man sige, at de svinger imellem 2.000 kr. og 35.000 kr. De billigste plankeborde er de færdiglavede, og de dyreste er dem, som er håndlavede og lavet på bestilling. De forskellige træsorter varierer også i pris. Desuden kan der være forskel på, hvilke ben eller understel, som bordet skal have. Det billigste er at lave et DIY plankebord selv. Har du selv træet, eller kan du klunse dig til det, så bliver det ikke billigere.

Kan man bygge et rustikt plankebord selv?

Det er bestemt muligt at bygge dit eget rustikke plankebord. Det er et DIY projekt, som ikke er så uoverkommeligt igen. Det kommer selvfølgelig an på, hvor habil en handymand du er. Sæt dig ind i fremgangsmåden, få samlet de stykker træ, som du skal bruge, og sæt i gang. Er du mindre øvet, så kan du evt. alliere dig med en, der har nogle håndværksmæssige skills. Der er en meget stor tilfredsstillelse i at lave sit eget unikke plankebord.

Hvorfor er rustikke plankeborde så populære?

Netop denne type borde er blevet virkelig populære inden for de seneste årtier. Det er der flere forklaringer på. Den mest nærliggende er, at det er nogle ret fede møbler med en bred og umiddelbar appel til skandinavisk boligindretning. Der er noget autentisk og hyggeligt ved de rå plankeborde, som appellerer til de fleste. Det er ikke kun en boligtrend, men også en bevidsthed om det positive ved at have et stykke af naturen indenfor.

Skal rustikke plankeborde behandles?

Det er forskelligt, om et plankebord bliver behandlet eller ej. Det kan fremstå mere eller mindre råt. De fleste planker bliver slebet – i hvert fald lidt, så man ikke får splinter i hænder og fingre, når man bruger bordet. Nogle bordplader bliver slebet helt glatte, andre er mere til den rå side. Det samme gælder for efterbehandling. Nogle borde får olie, som kan være med eller uden pigmentering. Andre borde får lov til at stå helt naturligt. Det kan være op til smag og behag, eller det kan afhænge af, hvor og hvordan bordet skal bruges.

Hvor kan jeg købe et rustikt plankebord?

Du kan købe et rustikt plankeborde flere steder. Der findes mange forhandlere, der har den type borde i deres sortiment. Du kan også finde værksteder, der er leveringsdygtige i helt unikke håndlavede plankeborde. Du kan finde både online og fysiske butikker og værksteder, hvor du kan gå på udkig efter det rustikke plankebord, der skal hjem til dig at stå.

Er et rustikt plankebord holdbart?

Et rustikt plankebord er nok et af de mest holdbare møbler, du kan få. Især hvis plankerne er ret tykke, og de får en god oliebehandling, er de ekstra solide og holdbare. De kan derfor sagtens holde til at blive brugt meget – og til mange forskellige formål. Selv om bordet skulle få nogle skrammer med tiden, så vil det i helheden bare komme til at være en ekstra charme.

Kan et rustikt plankebord tåle at stå udenfor?

Mange rustikke plankeborde kan godt tåle at stå udenfor. De står bedst beskyttet under tag, men de kan også godt stå ude i det fri. Her bør de enten blive olieret regelmæssigt eller få et lag beskyttende lak. Ellers går det ud over holdbarheden. En tyk bordplade vil dog kunne holde til at stå som et havebord ude på terrassen eller som cafébord eller lignende gennem flere år.

Kan et rustikt plankebord laves af rå naturlig brædder?

Det er super flot med et rustikt plankebord, der er lavet af naturlige brædder, som er skåret direkte ud af en træstamme på langs. Bordpladen kan bestå af en eller flere planker. Barken og formen på træet kan bibeholdes, så bordet kommer til at fremstå så naturligt og så autentisk som muligt. Det er bare flot brugskunst på den rå måde.

Skal et rustikt plankebord slibes?

Du afgør selv, om dit rustikke plankebord skal slibes eller ej. Det kommer an på, hvor ru overfladen er. Man skal ikke så gerne kunne få splinter i sig ved at bruge bordet. Derfor er de fleste bordplader slebet. Er der tale om planker af genbrugstræ, så er det ikke altid nødvendigt at slibe dem. Du afgør også selv, hvor glatslebne plankerne skal være. Det kommer nok også an på, hvad bordet skal bruges til.

Hvilke ben klæder et rustikt plankebord?

Der er flere muligheder, når det kommer til et plankebords understel. Mange af bordene har ben, som er lavet enten af træ eller metal. Et plankebord vejer ret meget, så benene skal være stærke og solide. Man ser også mange super flotte stel, der kan bære bordpladen. De kan være udformet på forskellige måder. Her kan du vælge imellem de muligheder, der er – eller du kan selv komme med et forslag til, hvordan dit plankebord skal holdes oppe.

Hvilke træsorter kan bruges til et rustikt plankebord?

Langt de fleste træsorter kan bruges til at lave et rustikt plankebord af. Det kan både være nogle lyse og nogle mørke træsorter, der kan bruges til formålet. De forskellige træsorter har forskellige nuancer og egenskaber. Der kan for eksempel bruges disse træsorter: bøg, fyr, valnød, ask, eg, ahorn, elm, azobe og douglas. Alle træer er unikke, da de har forskellige nuancer, åretegninger og så videre. Derfor får du altid et helt specielt bord, når du vælger et af planker.

Er rustikke plankeborde meget dyre?

Det kan de sagtens være. Et rustikt plankebord er ofte et helt unikt stykke møbel, og det er ofte lavet i hånden. Desuden skal der bruges noget tykt og solidt træ til at bygge bordet af, og endelig skal bordpladen have nogle ben eller et stel at stå solidt på. Derfor løber det gerne op i den samlede pris. Du kan dog være heldig at finde et brugt plankebord eller et, der er på tilbud. Du har også mulighed for at gøre det til et DIY projekt at få lavet dit helt eget og helt unikke plankebord ved at gøre det selv. Det behøver derfor ikke at være så dyrt igen.

 

Er du blevet forelsket i et rustikt plankebord – find dem online her, til de skarpeste priser.

 

5/5 - (1 vote)

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar
Indtast venligst dit navn her