Den nordiske indretningsstil har i de senere år særligt forsøgt at få naturen ind i hjemmet. Den ellers minimalistiske stil bliver mødt af grove materialer, lammeskind i lædermøbler og naturfarver. Særligt træet er blevet et vigtigt materiale, og plankebordene er blevet et næsten uundværligt møbel i de nordiske hjem.

Drømmer du om et hjem, der inkorporerer naturen på en stilet måde, så er det rustikke plankebord lige noget for dig. De grove planker bevarer naturens autenticitet og giver det stilrene hjem en rå charme. Med naturen inden døre er der ikke langt til den hygge, vi er så stolte af i det kolde nord.

Hvad kendetegner det rustikke plankebord?

Det rustikke træbord er kendetegnet ved at have et ubehandlet look, en grov overflade og patina. Man skal gerne kunne se, at træet har levet. Revner, knaster og tydelige åre er typiske karakteristika, men det rustikke spektrum er stort, og det er forskelligt, hvordan forhandlerne tolker det rustikke look.

Nogle træborde fås så ubehandlede som muligt. Den rå overflade står med alle sine smukke mærker, indhak og måske søm i. Det kommer alt sammen an på udformningen af træet, når det skæres, hvor træet kommer fra, og hvor meget producenterne bearbejder træet. Nogle vælger fyr, mens andre også vælger borde i eg, som kendetegner den rå natur og dermed et rustikt look. Se evt. udvalget af plankeborde i eg på vores side her.

Genbrugstræ er særligt godt til at få det rustikke udseende frem, fordi det netop er blevet brugt før og har modstået meget inden det blev til et spisebord. På den anden side kan det rustikke udseende også sagtens skabes fra nyt træ. En stor, ubehandlet bordplanke med grove ben giver også et indtryk af noget råt, der skaber en smuk kontrast til moderne stole i metal.

Hvordan passer det rustikke plankebord i indretningen?

Fælles for rustikke planker er, at de bevarer det naturlige udseende og ofte er lavet af tykke, grove planker. Et rustikt bord er derfor rigtig godt, hvis man ønsker et bord, der har en historie og tager skovens historie med indenfor. Med det rustikke look handler det ikke om at gemme væk, men tværtimod at vise frem og stå ved, hvor træet kommer fra.

I et idyllisk og harmonisk hjem kan det være en rigtig god idé at få noget råt ind i rummene. Det rå udtryk skaber en flot kontrast til det polerede og giver en varme til rummet. Træ er rigtig godt til at skabe en hyggelig atmosfære, og når man samles omkring et bord, uanset om det er et spisebord, et skrivebord eller et konferencebord, så er bordet i sig selv med til at påvirke den atmosfære, der er i rummet. Dit valg af bord er altså ikke ligegyldigt, så tænk over, hvilken stemning, du ønsker i rummet.

Et rustikt plankebord er et stort møbel og kræver plads. Derfor skal du også tænke på ikke at have alt for voldsomme møbler i samspil med dit spisebord. Tænk i stedet over kontrasterne og giv rum og luft til dit bord. Kombinér materialer og sammensæt træ med metal eller pels.

I en travl og hektisk hverdag, hvor mange af os befinder os i byerne, er det en fryd at vende tilbage til et hjem, der har budt naturen indenfor. Skal det også gælde dit hjem?

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar
Indtast venligst dit navn her