Planker til plankebord – guiden til det rette valg

Dyvler og trælim er vigtige komponenter for den tømrerinteresserede håndværker eller fritidsentusiasten. Men frem for alt er det planker som er dine primære byggesten, når du vil bygge møbler i træ. Planker kan nemlig ikke blot skelnes via ”god eller dårlig kvalitet”. Før du giver dig i kast med for eksempel at bygge dit eget plankebord, skal du også give grundig overvejelse til, hvilken træsort dine planker skal være udfærdiget i. Der findes en type planker til ethvert projekt. Det handler bare om at kende lidt til de forskellige typer og deres individuelle funktioner.

Se det alsidige udvalg af planker til dit kommende plankebord fra Nordlyhome herunder:

Udvælg de rette planker til plankebord

Vil du bygge dit eget plankebord eller dit eget spisebord? Eller vil du have en professionel til at gøre det for dig?

Uanset hvilken mulighed som er tilfældet, vil du blive nødt til at finde ud af, hvilke planker til bordet du vil have sat på. Eller rettere sagt, hvilke planker der vil være bedst til at skabe netop det bord, du vil have. For at finde ud af hvilke planker som vil passe dit bord, skal du først gøre dig klart, hvilke kvaliteter du synes, dit plankebord skal have.

Vælg de brede planker for et rustikt bord

Et plankebord kan have mange forskellige ansigter, og det vigtigste komponent i udvælgelsen af, hvilket udtryk dit plankebord eller bord skal have, er hvilke planker til plankebord eller planker til bord, du skal have fat i. Disse er nogle af de kvaliteter som er anderledes mellem de forskellige typer af bordplanker:

  • Bordets farve kan variere fra lys beige til næsten helt sort.
  • Plankernes struktur er forskellig, alt efter hvilken træsort du vælger at plankerne skal komme fra.
  • Hårdhed og modstandsdygtighed er ligeledes forskellige fra træsort til træsort.
  • Planker af forskellige typer træ har forskellig vægt. Det har en stor betydning med henblik på at transportere bordet.

Dette er et par eksempler på, hvilke kvaliteter træ af forskellige sorter har. Netop derfor er det vigtigt, at du vælger den rette type af planker. Uanset om du vil have tykke, tynde, smalle eller brede planker.

Se stort udvalg af plankeborde

De forskellige plankers evner og egenskaber

De mest hyppigt anvendte træsorter, når man konstruerer plankeborde er: Eg, ask, fyr, elm, valnød, ahorn, bøg, azobe og douglasgran. Her er en kort gennemgang af disse sorters kvaliteter:

  • Egetræsplanker: Eg er en trætype som giver tunge og stærke planker med en høj hårdhed. Med planker i egetræ får du et slidstærkt plankebord med god tyngde og lang levetid. Det vil give dig et reelt bord som fortjener en plads midt i rummet.
  • Ask planker: Ask er også en tung og hård træsort, og planker i ask har en lys farve. Ask er en god træsort at arbejde med, da den har en god bøjelighed, men alligevel også har en relativt hård struktur.
  • Fyrretræsplanker: Fyr har en bred vifte af navne i sin slægt. Med ca. 100 underarter kan fyr have en hel del forskellige fordele og ulemper. Fælles for alle fyrsorter er dog, at de giver bløde planker som er bedst egnet til indendørs brug. Fordi fyr er en træsort som vokser særdeles hurtigt er den at finde i mange former for indendørs møbler.
  • Elmetræ planker: Elm er en spændstig træsort, som gør den let at arbejde med. Selvom elmesygen fra 1970’erne slog mange af Europas, inklusiv Danmarks, elme ihjel, er elmetræ ikke ualmindeligt at finde i form af planker til plankebord. Elmetræ har en stærk resistens mod fugt, og kan klare at stå i vand i længere tid uden at tage skade.
  • Valnøddetræ planker: Valnød har længe været efterspurgt til møbeltræ, da træet er langsomt voksende og har gode egenskaber. Valnød skaber tunge hårde bordplanker, og har en mørk, nærmest chokoladebrun farve som kan gå helt over i sort, når træet har tørret, skønt den er gul/beige, når plankerne bliver udskåret. Valnød giver slidstærkt tømmer med en flot glans og et udseende der minder om ædelstenen tigerøje.
  • Ahorn planker: Ahorn er en træsort som er hvid eller flødefarvet fra starten, men som langsomt bliver mere gylden med tiden. Ahorn er fleksibel og kan bearbejdes mere hårdhændet end meget andet træ. Det kan eksempelvis skæres i en hvilken som helst vinkel uden at sprække. Træet er hårdt, og har en vægt som hverken er bemærkelsesværdigt lav eller høj.
  • Bøgetræplanker: Bøg er en hård trætype lige fra den danske natur. Bøg har dog tendens til at miste sin dimensionale stabilitet. Det vil sige, at du ikke kan være sikker på, at plankerne anvendt til at bygge et plankebord i bøgetræ vil holde præcis den form, bordet har fra starten. Det kan dog også have sin charme, og kan give bordet en anden form for liv.
  • Azobetræ planker: Azobe, også kaldet Jerntræ, er som egen en trætype med en exceptionel levetid og slidstyrke. Det er en hård trætype, men for azobetræet betyder det, at planker af denne trætype ikke har god spændstighed, og det kan derfor være en udfordring at arbejde med denne trætype.
  • Douglasplanker: Douglasgran er en oplagt træsort til fremstilling af bordplanker. Da douglasgrantræer bliver mellem 20 og 100 meter høje, er trætypen ideel til at skabe brede planker som lange. Det er naturligvis en fordel til planker til plankebord. På grund af træernes størrelse er det også let at få træ uden store mængder knaster. Planker af douglasgranen har en lys farve med mørke årringe. Planker i douglasgran ligner til forveksling planker fra lærketræ.

Læs meget mere om træsorternes egenskaber hos trae.dk

Gør et velovervejet valg, når du vælger planker til bord

Som du kan se er der mange forskellige træsorter, som alle kan anvendes til at konstruere plankeborde eller planker til bord.

Hver enkelt type har sine egne træk som gør dem fordelagtige eller vanskelige valg, til det plankebord eller bord du vil have. Med denne viden er du forhåbentlig blevet en anelse klogere på, hvilken type vil passe dig bedst.

4/5 - (1 vote)

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar
Indtast venligst dit navn her