Bordben til plankebord (og andre borde)

Det første mange kigger på, når de skal købe et plankebord, er selve bordpladen. For mange er bordbenene dog lige så vigtige elementer til det perfekte plankebord.

Bordets stabilitet afhænger af bordbenenes kvalitet, mens bordbenenes design naturligvis også spiller en stor rolle i selve bordets udseende.

De "klassiske"

Til ca. 1.599,-

Egetræsben til plankeborde i

Trapez bordben

Til ca. 1.199,-

trapez bordben

Bordben i kryds

Til 999,-

Hvide plankebordsben

A-formen

Til ca. 1.599,-

Plankebord ben a-stel

V-Plankestel

Til ca. 1.199,-

V-Plankestel

Star Base Stel

Til ca. 1.999,-

Star Base Stel plankebord

Bordben til plankeborde kan fås i mange forskellige former, størrelser og materialer. Her får du et overblik over de muligheder du har, når du skal vælge dine bordben til sofabordet, spisebordet eller noget tredje. Således kan du få valgt lige præcis de bordben, der passer til dit bord.

Billige bordben til plankebord i metal og stål

Hvis du har en meget stor eller tung bordplade, kan det anbefales at købe billige bordben i metal eller stål. Selve denne type materiale gør, at benene er stærke og robuste. Udover den meget solide kvalitet, har disse ben også et meget stilrent og moderne udseende. Passende til nutidens boligtrends.sorte bordben i metal

Stålben til plankeborde fås som oftest i det rå materiale, dvs. uden farver. Hvis du dog ønsker, at benene skal matche bordpladens farve, kan du købe maling, der er egnet til stål eller metal. Derefter kan du male benene med den farve du har lyst til. Hvis du ikke har lyst til at male selv, er det dog også muligt at købe stål- og metalben med farver.

Hvis du vælger at købe bordben i metal eller stål, og bordet skal stå på et trægulv, kan det anbefales at have et tæppe e.l. liggende under bordet. Hvis bordet bliver flyttet meget, kan stålet eller metallen nemlig lave ridser i gulvet- Hvilket et tæppe eller lignende kan modvirke – foruden at bidrage til indretningen.

Trapez, bordbuk, metal eller træ – hvad skal jeg vælge?

Muligheder er som sagt mange. Det vigtigste er, at du vælger noget, som du synes er både flot og praktisk. For én ting er det æstetiske, men bordbenene skal også helst være praktiske på den vis, at de ikke må være i vejen når i sidder til bords.

Så når du vælger bordben til spisebordet, sofabordet, skrivebordet eller hvad det nu måtte være, så er det vigtigt du tænker over materiale, farve og form. Få kigget godt og grundigt igennem udvalget for at blive opmærksom på alle de muligheder der er, så kan du bedst vælge de helt rette ben til dit bord.

Herunder går vi de forskellige typer igennem, så du bedre kan vælge.

Bordben til plankebord i træ

Det mest naturlige valg for mange, når de skal vælge bordben til deres plankebord, er bordben i træ. Ud af de forskellige muligheder af ben, er træ nemlig det mest naturlige match med selve bordpladen, som også er i træ.

Ben til bordet i træ kan fås i forskellige varianter – særligt i forhold til hvilken slags træ der benyttes. De forskellige varianter kan variere i styrke, mens de også varierer i farve og udseende. Det giver dig mulighed for at udvælge lige præcis den trætype, der bedst passer til dit bord, både i forhold til styrke og farve.

Læs mere om træsorter her.

Hvis du køber bordben til plankebord i træ, har du desuden flere muligheder for at tilpasse dem, så de passer til din egen, unikke smag. Du kan nemt lakere eller male dem, så de får lige den farve du ønsker. Derudover er det også relativt nemt at save eller pudse træet, og dermed justere tykkelsen på benene, eller højden på bordet.

Bordben til plankebord

Bordbukke

Hvis du gerne vil have noget lidt anderledes, end de almindelige bordben til plankeborde, så er bordbukke et meget godt alternativ. Fordi bordbukke ikke er lige så almindelige som traditionelle ben, så giver de dit bord et særligt udseende. Bordbukke er derfor et fantastisk alternativ til dem, der gerne vil have en lidt anderledes indretning end alle andre.

bordbukke i sort metal

Hvis du så på sigt finder ud af, at du faktisk foretrækker almindelige bordben, så er det også muligt at skifte bordbukkene ud, og erstatte dem med almindelige ben.

Bordbukke er specielt velegnede til tunge bordplader, da de kan bære meget vægt. Derudover fås bordbukke i rigtig mange varianter. De kan fås i forskellige former og design, i forskellige materialer og forskellige farver.

DIY bordben – i stål og metal

Den sidste mulighed er, at du hopper med på den sjove DIY-trend. DIY står for ”Do It Yourself” – altså at du selv smører ærmerne op og går i gang med bordbenene selv. Det lyder måske som en stor mundfuld, hvis man ikke er særlig skarp med hænderne – men i virkeligheden er det faktisk ikke så svært.

Hvis du vil lave dine egne bordben, skal du først tænke over:

 • Hvilke ben du vil have
 • Dernæst hvilket materiale de skal være lavet af.
  • Hvis de skal være enten stål eller metal, så skal de skæres og svejses til. Hvis det ikke er noget du selv kan udføre, så er det en god idé at få bordbenene svejset til af en med kompetencerne. Den lokale smed vil oftest kunne hjælpe dig med en god løsning.
 • Derefter kan du så selv måle bordbenene med den farve, du synes passer til bordet.

Læs mere om DIY bordben her.

DIY bordben – i træ

Vælger du derimod at lave bordbenene til plankebordet i træ, er det en nemmere opgave at løse selv.

 • Lav først udmålinger på bordet, og find ud af hvor lange og tykke benene skal være.
 • Så skal du købe 6 passende stykker træ, hvoraf 4 af dem skal bruges som selve benene.
 • De 2 andre vil fungere som tværsiddende bjælker, der skrues op under bordet.
 • Benene skrues derefter under de 2 bjælker i hver sin ende af bordet.

En anden vigtig detalje at overveje, hvis du vil lave dine egne bordben i træ, er om træet skal være behandlet eller ej. Hvis du køber ubehandlet træ, er det vigtigt at slibe og oliere træet ordentligt, før du monterer det på bordet som ben. Dette er dog ret nemt at gøre selv, og det er også lidt sjovere at kunne sige bagefter, man har selv har lavet alt.

Video: Få mere inspiration til bordben til spisebordet

5/5 - (2 votes)

2 KOMMENTARER

 1. Det ville være dejligt at få lidt at vide om vægten på plader og benkonstruktioner

  Kan man løfte bordet, 2 mennesker, hvis det skal vendes?

  • Hej Inge,
   Mange tak for din kommentar.
   Vægten på plankepladerne og ben-konstruktionerne kan variere gevaldigt. Typisk kan man ofte godt vende et plankebord 2 mand. Dog kan det være besværligt, hvis du har at gøre med nogle tykke, og lange, planker med dertilhørende tunge bordben i jern.
   Så det kommer nok lidt an på det specifikke bord / benstruktion du har i tankerne – har du kigget på noget specifikt?

   /Henrik

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar
Indtast venligst dit navn her