Alle, som ejer et egetræsbord ved, hvor glad man bliver for bordet. Egetræsborde har nemlig et ret unikt og naturligt look, mens de også holder sig i mange år. Men selv om de holder sig længe, så betyder det ikke, at de ikke har brug for en kærlig hånd engang imellem. Et plankebord i eg, som ikke bliver behandlet ordenligt, vil slides med tiden, fordi træet ikke får den nødvendige beskyttelse.

Olie til egetræsbord får den naturlige dybde og varme frem i træet, mens den samtidig beskytter træet fra både indersiden og ydersiden. Så hvis du vil pifte dit egetræsbord lidt op, og sørge for, at det vil holde endnu længere, så bør du smøre olie på dit bord. Her får du en guide til, hvordan du smører olie på et egetræsbord, samt andre gode råd du bør overveje.

Se et lille udvalg af gode bordpladeolier herunder:

bordpladeolie

Sådan smører du olie på et egetræsbord

  • Når du skal købe olie til egebordsplade, så køb enten hørfrø olie eller tung olie, da disse egner sig bedst til egetræ, og giver det bedste resultat. Spørg i butikken hvilken af disse olier egner sig bedst til lige præcis dit bord.
  • Køb sandpapir og sand bordet før du smører olie på. Det giver bordet en jævnere overflade, som gør at træet har nemmere ved at optage olien.
  • Når du har sandet bordet, så smør en lille mængde af olie på bordet, med en tør og blød klud.
  • Når du har smørret alt bordet med olie, så kig efter om det er smurt jævnt over hele bordet. Hvis der er for meget et sted så jævn det ud, og smør lidt mere på steder, hvor der ikke er så meget.
  • For at få den bedste effekt fra olien, så bør du smøre bordet 3-4 gange. Husk at lade bordet tørre, før du smører det igen.
  • Når du er færdig med at smøre olien på bordet, så lad bordet stå og tørre i 20-30 min. Kig derefter om der er overskud at olie nogle steder på bordet, og tør det væk.
  • Tør derefter bordet af med en tør og blød klud, og lad så bordet stå og tørre i mindst 24 timer.

Andre gode råd

  • Hvis dit egetræsbord er udsat varme eller fugt i længere tid, så bør du smøre olie på bordet regelmæssigt. Hvor ofte kommer an på selve bordet, varmen og hvor længe det drejer sig om. Dog vil det i det fleste tilfælde være tilstrækkeligt, at smøre bordet en eller to gange om året.
  • Prøv så vidt muligt at holde sollys væk fra dit egetræsbord. For meget sollys kan nemlig gøre at træet bliver tørt, og kan så til sidst begynde at sprække. Ved at holde dit bord væk fra sollys gør, at træet holder sig længere, og du vil derfor hellere ikke behøve at smøre olie på lige så ofte.
  • Til sidst, så husk ikke at tørre dit bord med en våd klud. En våd klud kan nemlig fjerne olien fra bordet. Bordet mister derfor sin beskyttelse, og inden længe bliver du igen nødt til at smøre ny olie på.

Find mere info generelt om plankeborde her.

3.9/5 - (7 votes)

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar
Indtast venligst dit navn her