Varnishing a wooden shelf using paintbrush

Guide: sådan vælger du den rette bordpladeolie til plankebordet

Der er ikke noget værre end at have investeret i et flot nyt møbel, såsom et plankebord, og dernæst se den flotte træoverflade blive slidt og misfarvet.

Heldigvis er der ingen grund til at være på bar bund, da der er masser af løsninger på problemet. Heriblandt fremstår det blandt andet oplagt at anvende bordpladeolie, da dette med sikkerhed kan gøre en enorm forskel.

Se et lille udvalg af gode bordpladeolier herunder:

bordpladeolie

Hvorfor og hvordan skal jeg bruge bordpladeolie?

Mange vælger at springe over, hvor gærdet er lavest, når det kommer til diverse gør-det-selv-opgaver i hjemmet. Der er imidlertid visse vedligeholdelsesopgaver, som alle og enhver sagtens kan varetage på egen hånd – så længe de blot har de fornødne materialer og den rette viden.

I sidste ende skal der faktisk ikke så meget til at bevare bordets flotte udseende og fremtoning, hvis blot du behandler det med omhu i hverdagen og i ny og næ giver det en god omgang af den helt rigtige type bordpladeolie.

Sådan en behandling af plankebord har primært til formål at give bordpladen et frisk pust, bevare træets oprindelige farve og alt i alt styrke træoverfladen betragteligt. Dertil er det hverken besværligt eller dyrt at anskaffe de fornødne materialer til vedligeholdelsesarbejdet.

Selve olien kan købes hos diverse byggemarkeder og lignende forhandlere, heriblandt på nettet. Derudover har du udelukkende brug for noget til at smøre den valgte bordpladeolie på med – for eksempel en form for malerpensel eller en klud.

Således gælder det bare om at komme i gang, hvis du ønsker at bevare dit skønne plankebords æstetiske udseende. Den påkrævede indsats for at vedligeholde bordet er med garanti det hele værd, når du ser det endelige resultat.

Hvilken type olie til plankebord skal jeg anvende?

Når det kommer til at finde den rigtige type bordpladeolie til en specifik bordplade, gælder det i høj grad om at tage højde for dine specifikke præferencer, samt bordets respektive træsort.

Der findes med andre ord ikke en universel olie til plankebord, som er den ubestridt bedste løsning til enhver behandling af plankebord. Med det sagt, kan du sagtens finde løsninger på markedet, som vil gå godt i spænd med stort set alle tænkelige præferencer og træsorter.

I sidste ende handler det dermed mest af alt om at kigge sig omkring på eksempelvis et byggemarked for at lære mere om de forskellige alternativer. Samtidigt gør du klogt i at vide dig sikker på din bordplades specifikationer, så du foretager den rette søgning fra starten af.

Når du går på udkig efter olie til plankebord, vil du nemlig hurtigt støde på specifikke kategorier, såsom: olie til egetræsbord, hvidpegmenteret olie til bordplade og lignende.

Dette skyldes i sidste ende, at der er stor forskel på træsorter og typer af bordplader – således har et egetræsbord ikke nødvendigvis brug for den samme type bordpladeolie som et træbord af ask eller bøg.

Tænk dig derfor grundigt om, inden du foretager dit endelige køb af materialer.

Hvad er hvidpegmenteret olie til bordplade?

Som navnet antyder kan hvidpegmenteret olie til bordplade være med til at give træet en mere hvid og lys fremtoning. Dette er således ligeledes et godt eksempel på, hvor stor forskel der kan være på forskellige former for bordpladeolie.

I sidste ende handler det dermed i allerhøjeste grad om at tænke over dine egen personlige smag og behag, før du træffer den endelige beslutning.

Hvis du omvendt foretrækker en mere sort og mørk nuance i træoverfladen, fremstår den direkte modsætning, sortpigmenteret bordpladeolie, som en oplagt løsning – hvidpegmenteret olie til bordplade er dog en yderst populær løsning i disse dage.

Hvad er den rette type olie til egetræsbord?

I forlængelse af besvarelsen af det forrige spørgsmål, findes der ikke én type olie til egetræsbord, som udelukker andre alternativer af olie til egetræsbord. Eg er én af de allermest anvendte træsorter, der anvendes til plankeborde, men lige som samtlige andre træsorter, er der stor forskel på hvert enkelt bord.

Hvor lang tid tager det at vedligeholde et plankebord?

Den mængde af tid, som du kommer til at bruge på vedligeholdelsen, afhænger først og fremmest af dine arbejdsevner, samt det antal af lag, som du ønsker at lægge.

Her er det særligt vigtigt at differentiere mellem to forskellige former for oliering: grundoliering og færdigoliering. Førstnævnte anvendes i forbindelse med træoverflader, som endnu er ubehandlede eller afslebne, hvorimod sidstnævnte foretages i forbindelse med en endelig færdigbehandling.

I forbindelse med begge former for oliering vil du typisk blive tilrådet at lægge 2 lag, der hver især skal lægges med et vist tidsrum imellem sig. Ved de fleste former for bordpladeolie skal du typisk vente et døgns tid, før du giver dig i kast med genbehandlingen.

Dernæst vil du være i stand til at tage dit bord i brug efter et yderligere døgn, om end den påsmurte bordpladeolie først er fuldt afhærdet efter ca. 72 timer.

Hvor ofte skal jeg foretage en behandling af plankebord?

Det er umådeligt svært sætte et fast interval på, hvor ofte et plankebord har brug for vedligeholdelse – intervallet afhænger ganske enkelt for meget af individuelle faktorer, såsom træsort, bordtype og den daglige anvendelse af bordet.

Du gør imidlertid dig selv en stor tjeneste ved at behandle bordet med omhu så meget som muligt i hverdagen, så overfladen ikke bliver alt for hurtigt slidt. Derudover er det en god idé at holde øje med eventuelle ændringer i træets fremtoning, da sådanne udviklinger om noget kan være tegn på et behov for en ny omgang bordpladeolie.

Hvad koster en behandling af plankebord?

Dette er igen et spørgsmål, som er vanskeligt at komme med et generelt og universelt svar på – ikke desto mindre kan det fastslås, at det på ingen måde behøves at være specielt dyrt. Som sagt har du primært blot brug for den rette type olie til plankebord og et redskab, som det kan påsmøres med.

Såfremt du har brug for uddybende information, kan du særligt anbefales at finde frem til din foretrukne type af bordpladeolie, som for eksempel hvidpegmenteret olie til bordplade. Dernæst kan du læse mere om produktets specifikationer og, blandt andet ved hjælp af den angivne rækkeevne, afgøre, hvor mange spande du har behov for.

Shop udendørs plankeborde

2.6/5 - (8 votes)

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar
Indtast venligst dit navn her