diy plankebordet

Der findes et væld af forskellige plankeborde, lige fra polerede overflader til rustikke planker, og uanset hvilken type plankebord, du er faldet for, så giver de noget helt specielt til hjemmet. Det er højeste mode at bringe et stykke af skoven ind i spisestuen eller kontoret, og de slidstærke materialer giver dig et møbel, du kun kan blive glad for. Men i stedet for at lede blandt dyre forhandlere, hvorfor så ikke bare lave det selv?

Ved selv at lave dit plankebord, kan du få det helt, som du vil have det, og du slipper for at skulle gå på kompromis med dit drømmebord. Du skal kun betale materialer, og bagefter har du tilfredsstillelsen af at kunne sidde ved et bord, du selv har lavet – for ikke at tale om stoltheden, når andre spørger dig, hvor det er købt. Måske er bordet til dig selv, måske er det en gave. Uanset hvad, får du her nogle gode råd til, hvordan du bærer dig ad, når du bygger dit eget plankebord.

Tjekliste: Hvad skal jeg bruge til mit plankebord?

  • Træplanker
  • Rundsav og hobbykniv
  • Pensel og bordpladeolie
  • Bordben: Kan købes efter eget valg og prisklasse
  • Sandpapir og rystepudser til at slibe bordet
  • Tværbjælker til at holde bordplankerne sammen
  • Boremaskine og skruer til at skrue plankerne sammen
  • Beskyttelsesbriller, for at undgå at få savsmuld i øjnene

Mangler du noget af ovenstående udstyr/værktøj, så kan du evt. tage et kig hos 10-4 online byggemarked.

Trin 1: Valg af træ til plankebordet

Det første, du skal beslutte i forbindelse med dit DIY plankebord er materialet. Hvad skal det bygges af? Her er der mange muligheder, og det kommer alt sammen an på, hvilket udtryk du ønsker, hvor billigt du ønsker at gøre det, og hvor meget knofedt, du selv vil lægge i det. Er du ude efter et rustikt look, kan genbrugstræ være en god idé. Det er billigt og kan findes som gamle gulvplanker eller lignende, der alligevel skal kasseres.

Går du efter den billige løsning, men har ingen gulvbrædder til rådighed, kan du også bruge spærtræ. Det ubehandlede træ er høvlet og meget råt, men kan med en kærlig hånd blive utrolig smukt, og så har det ofte det rustikke look, som mange søger.

Af andre træsorter, er egetræ og azobetræ rigtig solide og stærke træsorter, men du kan også bruge fyrretræ, valnøddetræ, bøgetræ eller asketræ mm.

Tip: Tænk over træets udseende, og køb træet i et byggemarked. Du kan meget bedre se, om træet matcher dine forventninger i forhold til årene i træet, knaster, revner og strukturer, når du køber træet fysisk i stedet for online.

Hvis du ikke orker selv at stå med plankerne, kan du tage et kig på disse:

Curve Plankeplade Røget Eg
Curve Plankeplade Røget Eg
Curve Plankepladenatural
Curve Plankepladenatural

 

Trin 2: Skær plankerne til

Når du har valgt, hvilken type træ, du ønsker, skal du tage stilling til, hvor brede plankerne skal være, hvor mange, du ønsker, og hvor lange de skal være. Mange vælger at have tre planker med en bredde på ca. 30 cm, men det er op til dig. Plankerne kan enten skæres til med rundsaven eller købes, så de passer med de ønskede mål.

Trin 3: Høvl, slib og slib igen

Afhængigt af, hvor uforarbejdet træet er, skal du nu til at finde knofedtet frem. Træplankerne skal høvles, og slibes, så de har en glat og splintfri overflade. Ingen har lyst til at rive deres tøj i stykker ved middagsbordet. Slib flere gange, først med grovere sandpapir (80korn) og så med fintkornet sandpapir (120/150). Det er vigtigt, at du får slebet alle sider, og at du gør det grundigt, da det efterfølgende har stor betydning for, om olien fordeler sig, som den skal. Det støver rigtig meget, så brug sikkerhedsbriller og gammelt arbejdstøj.

Trin 4: Giv bordpladen olie

Efter slibning af plankerne, giver du træet olie på alle sider. Dette er virkelig askepot-forvandlingen, der får dine træplanker til at ligne eksklusive bordplanker med smukke åre og indre glød. Det er derfor vigtigt, at du:

  1. Vælger den olie, der giver det look, du leder efter. Der findes både bordpladeolie med og uden pigment, og olier, der giver et rustikt og gammelt look til de ellers nye planker. Du kan også vælge at lakere bordet, hvis du vil have en blank overflade.
  2. Følger anvisningen! Træet skal have olie af flere omgange for at plankebordet får et flot og holdbart look. Se anvisningen eller vurder selv, om træet skal have en gang mere. Efter endt tørringstid tørres træet af med en bomuldsklud for at fjerne overskydende olie.

Se et lille udvalg af gode bordpladeolier herunder:

bordpladeolie

Har du at gøre med et sæbebehandlet plankebord, så kan du se hvordan overfladebehandling skal foregå af denne i en video nederst på denne side.

Trin 5: Saml din bordplade

Du er nu nået til den sjove og lidt tricky del: Du skal til at samle dine bordplanker. Her lægger du dine træplanker ved siden af hinanden og sørger for, at de har samme afstand imellem sig. Dette gøres ved at lægge små afstandsklodser ind mellem plankerne. Afhængigt af, hvor langt dit bord er, skal du bruge dine to eller træ spær, som du borer huller i til skruer. Træspærrerne skal monteres på bordpladens bagside. Herefter skruer du skruerne i træspærrerne og bordplankerne, så alle planker nu hænger sammen som én stor bordplade.

Trin 6: Valg og montering af bordben til plankebordet

Til dit DIY plankebord skal der selvfølgelig være nogle bordben, der passer til. Her kan du vælge den nemme løsning og købe nogle ben af metal. Der er et stort udvalg i både udformning, design og prisklasse, så der er noget for enhver smag. Ben af metal er rigtig gode, hvis man ønsker et plankebord, der på trods af træplankerne har et let udseende. Den lette konstruktion opvejer det rustikke træ og skaber en fin kontrast. Denne type bordben monterer du nemt på træspærrerne under bordpladen.

Bordben af træ

Ønsker du at lave dine egne bordben til dit gør-det-selv plankebord, kan du også sagtens det og med et flot resultat! Bordben af træ giver et lidt mere kompakt udtryk end den lette metalkonstruktion, men kan også være utroligt stilet. Alt efter, hvordan du udformer bordbenene, kan du tone dit plankebord i forskellige retninger, og dermed vælge om benene skal være massive eller mere diskrete. I forhold til bordben af metal er disse bordben mere rustikke, men dette look er blevet utrolig populært og giver varme og hygge til rummet.

En nem måde at lave bordben i træ på er ved at lave en u-profil. Denne type ben består af to stolper, der forbindes af en tværbjælke. Igen er det vigtigt, både at høvle, slibe og oliere træet, inden bordbenene samles og monteres, for at få det flotteste resultat. Skær stolperne ud i den bredde, du ønsker og skru dem sammen med tværbjælken, så de danner en ret vinkel. Det er vigtigt, at tværbjælken hviler på stolperne for at opnå så solid en konstruktion som muligt. For at opnå maksimal stabilitet monteres en stiver nederst mellem de to stolper, der udgør bordbenene. Herefter monteres bordbenene med vinkelbeslag. Vær opmærksom på at vende vinklen ind mod bordets midte for at skjule vinklerne mest muligt. Metalvinkler er ikke særlig æstetiske at se på, så det er bedst at holde dem ude af syne.

Trin 7: Skær enderne til, og giv dit plankebord den sidste finish

Den sidste opgave med dit DIY plankebord er at skære enderne til. Dette gælder, hvis dine træplanker ikke er helt lange. Mål derfor efter i begge sider, når du skal finde ud af, hvor du skal skære. Start med at skære for med en hobbykniv. Ved at skære gennem fibrene i træet, undgår du at bordplankerne flækker, når du skærer enderne til med rundsaven. Pas på, at rundsaven ikke brænder sig fast, da det giver sorte mærker på enderne. Sker det alligevel, kan du forsøget at slibe det af. Enderne bør under alle omstændigheder slibes med både groft- og fintkornet sandpapir.

Trin 8: Indret!

Tillykke, du står nu med dit helt eget hjemmelavede plankebord! Med stolthed kan du nu byde venner og familie over til middag eller blot nyde synet og følelsen af at sidde ved et bord, du selv har lavet. Plankebordet er et tidløst og utroligt holdbart møbel, du vil få stor glæde af, og hvad er mere blæret end at have et hjemmelavet møbel med et professionelt og eksklusivt udseende? Glæd dig til at servere og dække op, sidde med computeren, arbejde, spille spil eller drikke the ved dit helt eget bord. Det er unikt. Der findes kun ét eksemplar i hele verden, og det er dit. Godt gået.

Hvad venter du på?

Et plankebord kan altså laves nemt og billigt med et yderst flot resultat. Det er slet ikke så svært, som det kan synes, når man hører om det. Så slut dig til DIY-folket og grib værktøjet og arbejdsbukserne. Det er uden tvivl det værd, og hvis andre kan, hvorfor skulle du så ikke også kunne? Skab dit plankebord allerede i dag!

Se også denne video, hvis du ønsker mere håndgribelig hjælp til udførelsen:

Hvorfor er det fedt at lave sit eget DIY plankebord?

Når det er så fedt at lave sit eget plankebord, så er det blandt andet fordi, du får et helt unikt bord. Der findes kun det ene eksemplar i verden, der er netop sådan. Desuden er det en hyggelig kreativ proces at lave et DIY plankebord. Der er altid en stor glæde og tilfredshed forbundet med at lave noget håndværksmæssigt. Og så kan du have dit plankebord i mange år.

Hvilket træ kan bruges til et DIY plankebord?

I princippet kan du bruge alle træsorter til at lave et DIY plankebord. Træet skal have en vis tykkelse, så du får lavet et solidt bord. Plankerne kan både være lyse og mørke, det afgør du selv. Du kan for eksempel vælge træsorter som: fyr, ask, bøg eller valnød. Som ekstra stærke træsorter kan nævnes: eg og azobe. Der er også mange, der foretrækker at bruge genbrugstræ. Både på grund af patinaen og på grund af bæredygtighed.

Hvilket værktøj skal jeg bruge til et DIY plankebord?

Du får brug for noget værktøj, når du skal lave dit DIY plankebord. Hvilket værktøj, du helt præcis kommer til at bruge, afhænger af træets beskaffenhed, og hvilke ben dit bord skal have. Du bør i hvert fald sikre dig, at du har følgende værktøj til rådighed: sav, rundsav, rystepudser, sandpapir i forskellige finheder, boremaskine, vinkelmåler, vaterpas. Hav gerne det hele klar, inden du går i gang med projektet.

Er det svært at lave et DIY plankebord?

Om det er svært at lave et DIY plankebord, kommer an på, hvor meget handymand du er. De fleste vil nok betragte det som en lettere opgave, men er du total nybegynder i forhold til at håndtere værktøj og til at bygge noget af træ, så bør du nok alliere dig med en, der kan guide og evt. hjælpe dig. Insisterer du på at lave det hele selv, så er det til at gøre for de fleste. Følg en instruktion og evt. en video nøje, så skal det nok gå helt fint. Et plankebord må jo gerne være til den rustikke side.

Er et DIY plankebord mere bæredygtigt?

I sig selv er træ et bæredygtigt materiale. Der kan plantes nye træer til at erstatte dem, der bliver fældet. Genanvendt træ er det mest bæredygtige, så vælger du at lave dit plankebord ud af genbrugstræ, så scorer du højere på bæredygtighed. Ellers er der ikke den store forskel i forhold til bæredygtighed, om du laver bordet selv fremfor at købe et, som andre har lavet.

Er det dyrt at lave et DIY plankebord?

Prisen for et DIY plankebord kan variere meget. Hvis du skal købe alt materiale, så er det naturligvis dyrere, end hvis du saver nogle planker ud af et af dine egne træer. Prisen for selve plankerne kan variere rigtig meget. Nogle træsorter er dyrere end andre. Tykke planker er dyrere end tynde. Naturplanker har en anden pris osv. Desuden kan prisen for ben eller understel variere meget. Generelt er et DIY plankebord billigere end et bord, du køber færdigt. Du klarer jo selv arbejdstimerne.

Kan jeg bruge genbrugstræ til mit DIY plankebord?

Det er faktisk meget populært at bruge genanvendt træ til at bygge et plankebord af. Det kan du også gøre, når du skal lave et DIY plankebord. De brugte gulvbrædder eller andre brugte planker har masser af sjæl og patina, og så er de slebet til, så du kun behøver at overfladeslibe dem. Gamle autentiske gulvbrædder kommer ofte med not og fer, og de er derfor nemme at støde sammen, så bordpladens helhed bliver perfekt. Finder du sådan nogle, er du heldig, og det er bare at gå i gang.

Skal et DIY plankebord behandles?

Om dit DIY plankebord skal behandles, og i så fald hvordan, det afgør du selv. Nogle plankeborde fremstår meget rustikke, og andre er slebet helt fint. Det kommer til dels an på, hvilken typer planker du bruger til bordpladen. Det kommer også an på, hvilket look dit bord skal have. Skal det stå helt råt og ubehandlet, eller foretrækker du nogle planker, der er helt glatte og olierede? Mange vælger at give bordpladen olie, som enten er neutralt eller har en pigmentering. Prøv gerne på en lille rest fra bordet, inden du giver hele bordpladen en behandling. Så kan du se, hvordan træet reagerer.

Hvor brede kan plankerne være i et DIY plankebord?

Der er ingen regler for, hvor brede plankerne i et plankebord skal være. Her har du total frihed til at give bordet de planker, som du synes om. Nogle bordplader består af blot to meget brede planker, andre har meget smalle planker. De planker, som du finder til formålet, kan afgøre, hvor brede de bliver.

Hvilke former kan et DIY plankebord have?

Et DIY plankebord kan have alle former. Er du begynder, så anbefales du at lave et bord, der er firkantet. Det er nemmest at lave. Er du mere øvet eller en meget habil handymand, kan du kaste dig ud i andre former. Et plankebord kan for eksempel være rundt, ovalt, trekantet eller have andre grafiske eller organiske former. Lav dit unikke plankebord i den form, som du foretrækker.

Hvordan sætter jeg plankerne sammen til en bordplade til mit DIY plankebord?

Uanset hvilke planker du vælger at bruge til dit DIY plankebord, så skal de sættes sammen, så der bliver en bordplade ud af dem. Det gør du typisk ved at støde plankerne tæt sammen og skrue en træliste fast på bagsiden af plankerne. Det gør du nemmest ved at lægge plankerne på et plant underlag med bagsiden opad. Vær endelig sikker på, at skruerne ikke er så lange, at de kommer til at stikke op igennem plankerne.

Hvilke ben kan jeg bruge til mit DIY plankebord?

Det kan bruges alle mulige former for ben eller understel til et DIY plankebord. De kan være lavet af træ eller metal. Det kan være traditionelle bordben, eller det kan være et understel i forskellige udformninger. Har du et smukt understel eller nogle fine bordben i forvejen, så kan du eventuelt lave bordpladen, så den passer til dem. De fleste køber et færdigt stel eller nogle færdige bordben, men du kan også lave nogle i træ, der matcher bordpladen.

3.6/5 - (10 votes)

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar
Indtast venligst dit navn her