Eg er et smukt og majestætisk træ, der i Europa har spillet ind i myter, sagn og religion i mange tusinde år. I dag findes træet over hele verden og bruges den stærke træsort blandt andet til møbler og planker, og både agern og træ er en stor inspirationskilde for både legeglade børn og eventyrlige forfattere.

I Danmark kan du finde to arter af eg, nemlig stilkeg og vinteregen. De ligner hinanden til forveksling, men stilkegen er den mest udbredte. Eg er populært både ude og inde, og det kan bruges til mange forskellige ting.

Herunder kan du læse mere om egetræet og blive klogere på dens helt unikke baggrund.

Egetræets historie

Eg er et utrolig stærkt træ, og derfor er det også blevet brugt til fx krigsskibe. For bare 200 år siden skulle der omkring 2000 egetræer til at bygge bare ét krigsskib, og det gjorde egetræet udryddelsestruet i Danmark.

Det er til dels englænderne, vi kan takke for, at det majestætiske træ stadig står i Danmark. For da England bombarderede København tilbage i 1807, erobrede den danske flåde og tog den med hjem, var det en slem forskrækkelse for lille Danmark.

Egetræer blev plantet på livet løs, for planen var, at kongeriget efter 200 år skulle kunne have en stærk og mægtig flåde endnu engang! Nu er krigsskibe lavet af metal, og vi er ikke lige så krigslystne med vores naboer, som vi var engang. Så nu kan den helt almindelige borger nyde godt at de smukke egetræer, både i hjemmet og i skovene.

Særlige kendetegn ved egetræ

Egetræet er verden over associeret med visdom og alder. For et egetræ er det nemlig ganske normalt at blive 400-500 gammelt, men den ældste eg bare i Danmark anslås at være omkring 1500 år.

Som levende træ kendes egetræet særligt på sine unikke og letgenkendelige blade og sin agern, der ikke er til at tage fejl af. Egetræer bliver ikke så høje, som regel kun omkring de 25 meter, men træet bliver tykt og kraftigt. Når et egetræ når en alder af 400-500 år, har den ofte en tykkelse på 5-7 meter! Den danske kongeeg har en omkreds på ikke mindre end 13 meter, men ligesom mange andre gamle ege, er den dog hul.

Egetræsbark er glat på yngre træer, men bliver grovere og får furer med tiden – ligesom med mennesker. Det slibes ofte ned og bruges som egeplanker eller møbler. Du kan ofte finde antikke egetræsmøbler i utrolig god stand i antikvariater og genbrugsbutikker.

Egetræ i brug

Egetræer fældes typisk i skov, når træet når den unge alder af ca. 120-150 år. Egetræer begynder nemlig at blive hule, hvis de bliver for gamle, og det dur ikke, når man skal lave træplanker eller -møbler af det.

Der bliver passet godt på egetræerne, så bestanden kan blive bevaret, og hvert år bliver der valgt fremtidstræer, der skal bære sunde og gode skud videre. Gode kroner og få fejl er fortaler her, så sunde planter kan skyde op i løbet af det næste århundrede.

Egetræ er en vedplante, hvilket betyder, at den vokser mere i tykkelse end høje. Det betyder, at man kan lave tykke og stærke planker og materialer af den, og derfor har eg altid været godt til skibsbygning og som bærende element for fx malerier og kirkeinventar.

En egs hårdhed er på 690 ifl. Janka testen, der fastsætter træs hårdhed. Egetræet ligger altså godt i midten, hvor det er hårdt og stabilt, men ikke så hårdt, at det er for svært at arbejde med. Det giver stabile møbler og konstruktioner, men kan også repareres uden for meget besvær.

Her kan du få svar på typiske spørgsmål om egetræ.

Hvordan plejer jeg bedst egetræ?

Hvis dit egetræ er sæbebehandlet, skal det aftørres med en ren og en tør klud. Vand skal kun bruges i små mængder, og husk at tørre op hurtigt, hvis der spildes. Olie kan være godt til egetræ, da det kan hjælpe træet med at holde længere.

Er egetræ tungt?

Massive egetræsmøbler kan godt veje til, for eg er et relativ ting træart. Den er dog lettere end bøg, og vægten kan variere alt efter behandling, massivitet og alder.

Er egetræ gammeldags?

Egetræ er altid blevet brugt til fremstilling af møbler, og derfor mener nogen, det er et gammeldags materiale. Men det er et flot materiale, der ikke behøver at være mørkt eller gammeldags, og kan se rigtig flot ud i det moderne hjem.

5/5 - (1 vote)

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar
Indtast venligst dit navn her