Hvis du er på udkig efter et nyt plankegulv, så er der rigtig mange muligheder at vælge imellem.
Dette er særligt i forhold til de forskellige træsorter, du kan vælge imellem. Dernæst også hvilken sortering og overfladebehandling du ønsker.
Her på siden vil vi forsøge at guide dig i mål. Læs med herunder!
Hvad er et plankegulv?
Hvad er forskellen på et parketgulv og et plankegulv? Forskellen er, at parketgulv består af sammensatte stykker af trestave, hvorimod et plankegulv består af en planke. Rent visuelt får du en mere lækker finish på et plankegulv. Dette gør du, da hver en planke har unikke aftegninger fra naturens side. Ingen planker er ens, og dette er med til at skabe et elegant og klassisk look.
Måske har du hørt andre omtale plankegulv som bræddegul eller gulvbrædder. Det er der intet forkert i, for i sidste ende er det det samme. Planker associerer mange for at bestå af store og mere rå gulvbrædder. Det er her, plankerne kommer fra, og derfor kan du kalde det flere forskellige betegnelser.
Hvis du leder efter kvalitetsgulv, der giver et eksklusivt look, så vil et massivt plankegulv være det helt rette valg for dig. En strømlignet effekt af de naturlige aftryk i de bredde planker giver en helt anden ro, end et parketgulv vil kunne. Ud over det pæne visuelle udtryk som plankegulv er garanti for, er der også andre gode grunde til at vælge et plankegulv. Et massivt plankegulv er enormt holdbart. Så ønsker du et langtidsholdbart og stabilt gulv, du kan regne med, så er et billigt plankegulv det rette for dig. Vælger du planker, der har en god tykkelse, vil dette betyde endnu mere stabilitet og derved også holde længere.
Hvilke typer plankegulv findes der?
Du kan få planker til gulvet i mange træsort – alt afhænger af dine ønsker til udseende, holdbarhed og pris. Herunder er nogle af de typer du kan vælge imellem:
Dit valg afhænger naturligvis af dine ønsker, men sørg også for at det passer æstetisk ind i rummet og at holdbarheden er i top.
Blev klogere på valg at trægulve via Garants guide her.
Kan jeg lægge gulvet selv?
Hvis du har hænderne skruet godt på, kan du selv lægge gulvet. Men er dette ikke tilfældet, eller ønsker du en hurtig løsning, så er vi klar til at lægge gulvet for dig. Du kan selv vælge, om du ønsker at få gulvet lagt som et fæstnet plankegulv, eller om du ønsker at få det lagt som et svømmende gulv. Størstedelen af varianterne kan fås med et smart kliksystem, der gør arbejdet lettere.
Et nyt plankegulv giver dig muligheden for at inddrage et smukt håndværk fra naturen i dit hjem.
Det er bedst, du er sikker på højden af dit gulv, inden du går i gang med at lægge det. Vær opmærksom på, om gulvets højde passer med dine dørtrin og generelle overgange i dit hus.
Får du lagt et plankegulv der er for højt, vil du være nødsaget til at fjerne dette og starte forfra. Dette er en dyr udgift, der kan spares ved at tjekke op på dette inden. Dog kan brædderne godt blive for tynde. Det vil medføre et gab mellem overgangene i huset. Dette vil du skulle dække efterfølgende. Det vil være ekstra arbejde, der er unødvendigt. Er du i tvivl om valg af højden på plankerne, så spørg endelig til råds, så vi kan finde det helt rette til dig.
Video: se hvordan du lægger plankegulv her
Hvad koster et billigt plankegulv?
Et plankegulv er ikke billigt sammenlignet med andre typer af gulv. Priser kan være varierende alt efter, hvilken træsort du ønsker og hvilken type behandling, plankerne skal have. Det er muligt at få nogle typer til omkring 300 kr. pr. m². De mere eksklusive af slagsen, er planker lavet af endetræ. Disse koster typisk mere end 1000 kr. pr.m ². I dette tilfælde er der sammenhæng mellem pris og hvor hårde, plankerne vil være og derved give en ekstraordinær holdbarhed. Du kan dog ofte finde gode tilbud på plankegulve online – se vores bud her på siden.
Hvilket plankegulv skal du vælge?
Dit valg afhænger af flere forskellige faktorer. Disse er blandt andet:
- Hvor brede vil du gerne have, at plankerne er?
- Ønsker du en mørk eller lys træsort?
- Hvilken type overfladebehandling vil du gerne have, gulvet får?
- Er du mest til let olieret gulv eller et lakeret et af slagsen?
Hvor er det mest ideelt at lægge et nyt plankegulv?
Mangle vælger at lægge plankegulv i deres stue. Dette er et rum, hvor man ofte opholder sig, hvor man har gæster og derved et rum, hvor det visuelle spiller en stor rolle. Et sådant gør sig godt i en stue. Dog er stuen ikke det eneste rum, hvor denne type gulv ser smukt ud og kan give nyt liv.
Du kan vælge plankegulv i langt de fleste rum. Ud over stuen kan gulvet gøre sig godt i soveværelset og generelt i rum, hvor der ikke vand eller andet, der kan forårsage slid på gulvet i en svær grad. Det vil sige, at rum som vaskerummet, køkkenet og badeværelset ikke er idéelle.
Vælger du at lægge et plankegulv i køkkenet, bør du være opmærksom på, at hvis der spildes væske eller andet på gulvet, skal det fjernes med det samme, da det ellers kan nå at suge ned i plankerne. Vælger du at få et plankegulv i din entre eller i dit bryggers, vil det være en god idé at beskytte gulvet med dørmåtter el. lign., da der er ekstra meget slidtage her. Således undgår du at trække noget med ind ude fra, som så trænger ned i gulvet. Ønsker du et plankegulv på dit kontor, anbefales det at du gør brug af en køreplade under din kontorstol. Hjulene på kontorstolen kan lave mærker i gulvet.
Steder, hvor du bør undgå at lægge et plankegulv
Der er særligt to rum i huset, hvor vi anbefaler at vælge en andet type gulv. Dette er på dit badeværelse, hvor vand af gode grunde ikke kan undgås. Alene dampen fra varm vand kan være med til at ødelægge gulvet hurtigt. Vi anbefaler også at du er påpasselig med et plankegulv i din kælder. Med mindre du ved, at der ingen fugt er i din kælder, vil vi anbefale dig at vælge et andet type gulv, der bedre kan klare fugtige omgivelser.