Når du køber en færdighæk, bør du forholde dig til hvilken type jord, den skal plantes i. Det kan give sig selv for nogle, men for de fleste, er det svært at vurdere.
Derfor finder du en guide til valg af jord her.

Den bedste jord til færdighækken

Din færdighæk skal ikke plantes i en helt bestemt type jord. Jorden skal bare være drænet godt og gerne være fuld af mikroliv og næring. Når du bestiller din færdighæk, kan du også få leveret produkter, som forbedrer jordkvaliteten.

Jorden fungerer som en madpakke for færdighækken. Hvis madpakken ikke er der, så trives og gror dine planter heller ikke. Derfor er det vigtigt at finde det rigtige jord til dine hækplanter.
Og er du i tvivl, så får du heldigvis en guide til at vælge rigtigt hos os.

Du må ikke bruge kompost

Du har måske overvejet, om du kan nære din jord med kompost? Du må ikke bruge komposten fra genbrugsstationen, når du planter din færdighæk – eller andre haveplanter for den sags skyld.

Grunden er, at komposten ikke må komme i kontakt med plantens rødder. Sammensætningen og styrken er nemlig ikke undersøgt. Samtidig bortfalder din grogaranti, når du bruger kompost til din færdighæk.

Din lille jordguide

Da hækken er en dyrere investering, er det vigtigt, at den gror under de mest optimale forhold. Her får du en lille guide til forskellige typer af jord. Den sikrer dig, at du planter din færdighæk i den rigtige jord.

  • Sandet jord gør dit arbejde let, men planterne kan ikke finde meget næring. Derfor er det bedst at blande spagnum eller ler sammen med den sandede jord. Det sikrer, at jorden kan optage og holde på vand og næringsstoffer.
  • Leret jord holder på meget vand, hvilken også gør, at det ikke kommer af med meget vand igen. Derfor bør du blande spagnum og grus med den lerede jord. Det gør den lettere at arbejde med – både for dig, insekterne og rødderne.
  • Stenet jord kommer både med mange og få sten. Sten gør som sådan ikke noget dårligt for jorden. Det kan dog være en god idé at tilføje noget planteskolejord i renden, så du får den rigtige sammensætning til at holde på vand og næring.
  • Muldjord er godt til haven. Det indeholder både bakterier, luft, mikroorganismer og insekter. Det giver færdighækken gode forhold til at trives og gro under de bedste betingelser.
Rate this post