Hvis du ønsker et bæredygtigt valg, så er FSC certificeret træ din garanti for, at træet er både høstet og produktet produceret under ordentlige forhold. Det er ikke en bestemt træsort, men derimod en international mærkning, der garanterer, at træet kommer fra skove, der overholder specifikke krav og grundprincipper.

Mærkningen er en non-profit mærkningsordning, hvor det udelukkende er målet at styrke forholdet mellem skovejer, arbejdere og ikke mindst forbrugerne. FSC er hverken producent eller forhandler af produkter, men sikrer udelukkende, at forbrugere med sikkerhed ved, hvad de køber, når de handler træ.

FSC tager vare på miljøet og mennesket

FSC er en forkortelse, der står for Forest Stewardship Council. Det betyder, de tager vare på de skove, hvor træet kommer fra, uanset hvor i verden driften foregår. Både træ og papir kan få FSC certificeringen, så du kan købe det med god samvittighed.

En af de vigtigste grundregler i en FSC-skov er, at der ikke bliver drevet rovdrift, men derimod kun høstes det træ, som skoven kan reproducere naturligt igen. Det giver de bedste betingelser for dyre- og planteliv, der lever i området, så det ikke skader økosystemet.

Samtidigt er mærkningen en garanti for, at de arbejdere, der driver driften i skoven, får en ordentlig uddannelse, bruger korrekt sikkerhedsudstyr og aflønnes retmæssigt. Det forhindrer rovdrift på det lokalsamfund, der ofte leverer arbejdskraften til skovdriften.

FSC-certificeringen har opbakning fra en lang række af organisationer, der arbejder mod en grønnere og mere bæredygtig fremtid. Det gælder blandt andet Greenpeace, Verdens Skove og WWF, sociale organisationer og virksomheder verden over.

De 10 grundprincipper for FSC certificeret træ

Den internationale mærkningsordning har 10 grundprincipper, der er kriterierne for, at træet kan blive certificeret. Hele grundtanken bygger på ansvarlig skovforvaltning, der beskytter både natur og mennesker. Skovens økosystem og miljø skal bevares eller genoprettes, så der undgås negative påvirkninger fra driften.

Skovejeren har ansvaret for at overholde al lovgivning både lokalt, men også internationale traktater, aftaler og konventioner. Driften skal også bidrage til at styrke lokalsamfundets økonomiske og sociale velfærd, så skovdriften er med til at skabe et bedre liv for skovens nærmeste.

Internationalt og lokalt på én og samme tid

Træ kan FSC certificeres, hvis det overholder FSC’s grundprincipper og den lokale lovgivning. Du kan derfor nemt finde FSC certificeret træ fra både skove herhjemme i Danmark, men også regnskove i Sydamerika og træ fra bushen i Østafrika er med i ordningen.

Verdens skove er vidt forskellige, og derfor er der nationale FSC-kontorer i de respektive lande. Der findes derfor også FSC Danmark, der udvikler en standard og varetager de specifikke omstændigheder, der er i landet – altid i overensstemmelse med de gældende grundprincipper.

De forskellige FSC-mærkninger

Den komplicerede proces og produktionskæde forsimples med FSC mærkningen. Det gør det nemt for dig som forbruger at foretage bæredygtige valg, når du køber produkter af træ som papir, møbler og lignende.

Der er 3 forskellige FSC-mærkninger:

  • FSC 100 percent: Produkter kommer fra FSC certificerede skove.
  • FSC recycled: Produktet er fremstillet af genanvendt materiale.
  • FSC mixed: Produkterne består af minimum 70% træ fra FSC certificerede eller genanvendte materialer. 30% af produktet er fremstillet af kontrolleret træ.

Hvis du vil være sikker på, at træet er certificeret, har FSC en Global FSC Certificate Database. Databasen kan bruges til at identificere både producenter og dem, der importerer og eksporterer det certificerede træ og produkter. Du kan nemt følge træets vej fra skov til produkt til forhandler, der giver overblik over hele processen.

Hvad er FSC certificeret træ?

FSC certificeret træ er ikke en bestemt træsort, men derimod din garanti for, at skovdriften foregår under ordentlige forhold, der kommer både naturen og lokalsamfundet til gode.

Hvor kommer FSC certificeret træ fra?

Der findes skove over hele verden, der producerer FSC certificeret træ. Mærkningen er international, og nonprofit organisationen samarbejder med skovejere i en lang række lande.

Hvordan bliver træ FSC certificeret?

Ejeren af skoven skal overholde al lovgivning både lokalt, men også internationale traktater, aftaler og konventioner. Driften skal være planlagt, dokumentationen i orden, og der vil løbende blive lavet overvågning og elvalureres på driften. Det garanterer, at skovejeren løbende overholder kriterierne.

Hvordan kan jeg tjekke, om produkter er FSC certificerede?

Du kan nemt finde ud af, om dit træ eller dine produkter er FSC certificerede med Global FSC Certificate Database. Der er alle produkter og producenter listet.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar
Indtast venligst dit navn her