Hvis du gerne vil have et plankebord med særlig god holdbarhed og ekstra store planker, bør du helt klart overveje douglastræ. Foruden træets kvalitet, er det også én af de mere billige træsorter. Det kan især være en fordel, hvis du ønsker at lave dit eget plankebord selv.

Om douglastræet

Douglastræet kan vokse sig op til 40 meter højt. Derfor har du også mulighed for at udvinde noget langt, flot og knasfrit tømmer fra træet. Det gør også douglastræet til en oplagt favorit, hvis du skal bruge træmateriale til et stort plankebord. Foruden sin størrelse, er træet også meget kendt for sin modstandsdygtighed. Træet er nemlig særligt resistent over for svampe, hvilket også betyder, at douglasplanker kan anvendes udendørs i op til 50 år. Derfor er planker af douglastræ også et fremragende valg, hvis du skal bruge et udendørs plankebord.

Få et varmt og naturligt udtryk med douglasplanker

Farven på douglasplanker vil variere efter, hvorvidt træet er enten kerneved eller splintved. Hvis du vælger kerneved, vil plankerne have en flot og varm rødbrun farve. Hvis du i stedet vælger splintved, vil plankerne have et flot sammenspil med nuancer af både grå, lys gul og hvid. Cirka halvdelen af træets ved er kerneved. Derfor vil du med douglasplanker kunne få et meget æstetisk plankebord, der har flotte varierende farver.

Hvis du vil anvende douglasplanker udendørs

Hvis du har planer om at anvende plankerne fra douglastræet udendørs, skal du huske at tage dine forholdsregler. Blandt andet skal plankerne være dækket, så de bliver beskyttet mod regn. Derudover bør plankerne heller ikke stå direkte på jorden. Hvis du kan imødegå de krav, kan du med fordel anvende plankerne til eksempelvis et plankebord, der skal stå udenfor.

Husk efterbehandling af træet

Uanset, om du selv laver dit plankebord, eller om du køber det færdiglavet, er det vigtigt, at du husker at pleje bordet med noget bordpladeolie af høj kvalitet. Olien må meget gerne være linolie. Du bør som minimum oliebehandle bordet et par gange årligt, men faktisk er det næsten umuligt at give bordet for meget olie. Før oliebehandlingen bør du anvende en grundrens til at vaske bordet helt ned. Herefter skal bordet tørre, inden du giver det en omgang olie.

Er det en god idé at anvende douglasplanker udendørs?

Hvis du gerne vil have et udendørs plankebord, er douglastræet et fantastisk valg. Faktisk kan plankerne fra træet holde til at stå udenfor i op til 50 år. Træet har nemlig en suveræn modstandsdygtighed over for svampe. Du skal blot sørge for, at plankebordet er dækket for regn, og at det ikke er i direkte kontakt med jorden.

Hvilken farve er douglasplanker?

Douglasplankers farve afhænger af, om det anvendte træ er kerneved eller splintved. Hvis træet er kerneved, vil plankernes farve være rødlig. Hvis træet derimod er splintved, vil plankerne være en blanding af både grå, lys gul og hvid. Da cirka halvdelen af veddet på træet er kerneved, vil du altid få et flot sammenspil af farver på dine douglasplanker.

Kan jeg bruge douglastræ, hvis jeg selv vil lave et plankebord?

Hvis du gerne vil lave dit plankebord selv, kan du med fordel bruge planker af douglastræ. Plankerne er nemlig ekstra store i forhold til planker fra andre træsorter. Det gør det nemmere at omdanne plankerne til et bord. Derudover er træet også en af de hårde træsorter, hvilket giver det en god holdbarhed.

Hvordan plejer jeg mit douglasplankebord?

Når du skal pleje dit plankebord af douglastræ, skal du starte med at vaske det helt ned med en grundrens. Herefter skal du lade bordet tørre. Når bordet så er helt tørt, skal du give det en omgang olie. Her bør du helt klar anvende linolie, da det er et naturligt produkt.

Rate this post

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar
Indtast venligst dit navn her