Bøgetræet er en af de mest almindelige træsorter i Danmark. Faktisk er det et hyppigt debatemne blandt træentusiaster, om bøgen eller egen bør anses som det danske nationaltræ. Til trods for, at det er en almindelig og meget udbredt træart, er træet stadig utroligt flot og let at bearbejde. Derfor er det også et fremragende valg af træmateriale, hvis du gerne vil selv lave dit plankebord.

Bøgetræet er solidt og let at anvende

Bøgetræet er en hård træsort. Det betyder, at det er blandt de træsorter, der er mest modstandsdygtigt over for de slag og skrammer, som uundgåeligt medfølger, når du eksempelvis anvender træet til et plankebord. Til trods for sin hårdhed, er træet også let at bearbejde. Det betyder også, at bøgetræet er et godt valg, hvis du ikke er professionel håndværker, men stadig gerne vil fremstille dit eget plankebord. Derudover er bøgen også let at behandle, hvilket giver det en længere holdbarhed.

Få et lyst og varmt udtryk med bøgeplanker

Når du vælger at anvende bøgeplanker til eksempelvis dit spisebord, får du et lyst og varmt resultat. Det skyldes, at bøgetræet har en meget lys farve med gule nuancer, når træet lige er blevet fældet. Med tiden vil træet få en mere rødlig farve, som dog stadig holder sig i den lyse ende af farveskalaen. En anden fordel ved bøgetræet er, at det ikke indeholder harpiks. Det gør det lettere for dig, hvis du gerne selv vil arbejde med træet, men det gør også træet lettere at efterbehandle.

Bøgeplanker er bedst til indendørs brug

Hvis du gerne vil anvende bøgeplanker, når du skal enten lave, eller købe, et plankebord, bør du holde bordet inden for. Bøgen har nemlig ikke nogen garvesyre, som kan beskytte det mod svampe og insekter. Derfor vil træplankerne være for udsatte udendørs. Bøgen kan desuden både optage og afgive fugt. Derfor har det også en tendens til at skrumpe en smule. Træsorten er stadig fordelagtig til møbelfremstilling – du skal blot være bevidst om træets naturlige begrænsninger.

Er bøgeplanker gode at anvende til plankebord?

Bøgeplanker er rigtig gode at anvende til plankeborde. Det skyldes, at træet er en af de hårde træsorter. Det betyder, at træet kan holde til et stort tryk uden at give efter. Derfor egner et plankebord, der er fremstillet af bøgetræ, sig også godt til dagligdagsbrug. Derudover har træet et flot og varmt udseende, der passer til langt de fleste hjem.

Er bøgetræet let at arbejde med?

Bøgetræet er meget let at arbejde med. Det er derfor også højt værdsat af flere møbeldesignere. Faktisk er træet så let at arbejde med, at det også egner sig godt til dig, der måske ikke har den store erfaring med bearbejdelse af træ. Bøgeplanker er derfor også et af de foretrukne valg, når folk gerne vil lave deres eget plankebord.

Kan jeg anvende bøgeplanker udendørs?

Du bør ikke anvende bøgeplanker udendørs. Det skyldes, at planker af bøgetræ ikke har nogen garvesyren. Garvesyren er dét, der kan beskytte træet mod eksempelvis svampe og insekter. Derfor er bøgeplanker for udsatte udendørs. Du bør derfor kun anvende bøgeplanker til træprojekter, der skal opbevares indendørs, hvor der er tørt og lunt.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar
Indtast venligst dit navn her